In Enschede worden weggebruikers zo op de fietsstraat geattendeerd.
In Enschede worden weggebruikers zo op de fietsstraat geattendeerd.

Zorg veiligheid in "200 km fietsparadijs" leeft breder dan Emmalaan

“Ik ben nu voor de derde keer bijna aangereden op dit nieuwe stukje Emmalaan en de maat is wat mij betreft vol. Dit is levensgevaarlijk”, beschrijft Han Lindeboom zijn ervaringen op de fiets.


"Auto’s, zelfs bestelbusjes, proberen voortdurend fietsers te passeren en daar is geen ruimte voor, zeker niet gezien de stoepranden aan de zijkanten. Van een gemeenteraadslid begrijp ik dat het volgens de gemeente of een adviesbureau een zogenaamde fietsstraat is. Ik heb dat even opgezocht: Een fietsstraat is voor fietsers en de auto is daar te gast. Prima, maar dan moet dat ook volkomen duidelijk zijn aangegeven met borden of een grote beschildering op de weg.? Zie de foto hiernaast.

Lindeboom heeft nóg een suggestie: "Zeker als er snel moet worden voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Ik kwam er achter dat ze in Duitsland sinds 2020 een speciaal bord voor dit soort wegen hebben: Inhalen van tweewielers verboden." (inzet)

Niet alleen zorgen over de Emmalaan. Han Brezet: “Wat denken jullie van het Mienterglop? Het zijn helden die daar nog durven te fietsen, zeker op de stukken waar geen berm is. Fietsers opduwen en uitschelden is ook hier aan de orde van de dag."

"De snelheden van de circa 1500 per dag van twee kanten voorbijkomende voertuigen (personenauto’s, busjes, vrachtwagens, landbouwvoertuigen) lopen soms op tot hoger dan 80 km/u. Dat gaat heus niet meer voorbij als de Nieuwlanderweg weer open gaat. Want er is inmiddels gratis en voor niets ca. twee meter extra weg van de berm nu bij- en platgeploegd, dus blijvend ruim baan voor de Max Verstappens van Texel! Geen enkele maatregel om op dit landweggetje het risico voor langzaam-verkeer te beperken is tot nu toe ingezet!"

"Ook hier kunnen helaas slachtoffers worden verwacht onder fietsers, wandelaars en (huis-)dieren. En ook elders op Texel op soortgelijke plekken - waar fietsers en wandelaars op veel te smalle wegen te vaak met automobilisten worden geconfronteerd voor wie de 60 km/u ver beneden hun macho-niveau is. Veel fietsers en voetgangers mijden gevaarlijke wegen zoals het Mienterglop of duiken preventief de berm in bij aanstormend gevaar."

"Wil Texel zich als "200 km fietsparadijs” blijven presenteren, dan zal het ook de risicovolle situaties, zoals op de Emmalaan en het Mienterglop en elders op het eiland, moeten aanpakken, nog voordat er -onnodig- slachtoffers gaan vallen."