Gemeente kijkt naar aanpassing verkeerssituatie op Emmalaan

De gemeente gaat bekijken of er korte termijn aanpassingen mogelijk zijn op de Emmalaan in Den Burg om de verkeerssituatie te verbeteren.

Dat heeft wethouder Edo Kooiman (verkeer) desgevraagd laten weten. Dan gaat het om het gedeelte tussen de nieuwe rotonde Elemert en de kruising met de Haffelderweg waar fietsers en automobilisten sinds kort de rijbaan delen. Dat heeft volgens meerdere Texelaars inmiddels tot bijna-aanrijdingen geleid en er leven de nodige zorgen over de huidige situatie. De gemeente wijst erop dat het betreffende gedeelte geen 'fietsstraat' is maar een 30 km-zone waar auto's en fietsers de rijbaan delen. De wethouder doet een beroep op (gemotoriseerde) weggebruikers om rekening te houden met andere weggebruikers zoals fietsers op het 250 meter lange gedeelte waar de rijbaan wordt gedeeld. Het is er mogelijk om fietsers in te halen, maar dat is niet de bedoeling. Volgens Kooiman leidt het nieuw ontwikkelde deel tot vragen die ook bij de beoordeling van het ontwerp van de Emmalaan speelden. "Dezelfde zorgen als toen worden, nu de weg in gebruik is genomen, geuit. Ik begrijp die zorgen."

De afgelopen dagen leek het erop dat fietsers op de Haffelderweg voorrang zouden gaan krijgen op het verkeer op de Emmalaan, maar die maatregel is op basis van de verkeersveiligheid ingetrokken. Vrijdag waren er haaientanden te zien bij het fietspad op de kruising (in het voordeel van fietsers op de Haffelderweg) en van het weekend waren de haaientanden verdwenen. "De situatie op de kruising blijft gelijk aan de oude situatie." Meer over de Emmalaan op pagina 2 en 9.