Voorzitter Mike de Bruijn van ZDH.
Voorzitter Mike de Bruijn van ZDH. Foto: Dirk Kalverboer

"We hopen lekker te voetballen"

ZDH is de voetbal en-gym vereniging uit het dorp Den Hoorn. Hier gaat het over de voetbalvereniging. Hoe gaat de club om met de coronacrisis die het amateurvoetbal stillegde. Deel drie in een serie van vier afleveringen.

Het kwam bij Mike de Bruijn, voorzitter van ZDH, raar binnen toen hij op 13 maart terug kwam van zijn vakantie in Zuid-Afrika. Hij had eigenlijk voor ogen om weer te gaan trainen met de ploeg, maar dat liep anders. “Natuurlijk krijg je wel het één en ander mee dat het de verkeerde kant opgaat in Nederland, alleen dat het voetbal helemaal stilgelegd werd zag ik echt niet gebeuren eigenlijk. Wij dachten dat dit een paar weken zou duren, maar het duurt allemaal veel langer dan we in principe gehoopt en gedacht hadden.”


Evenementen als de ZDH Crossloop en de Landbouwdag konden niet doorgaan. Dat zijn evenementen waar ZDH geld mee verdient. De club krijgt wel tegemoetkomingen van de gemeente, waardoor zij een gedeelte van de huur niet hoeft te betalen. “De kantine is bij ons maar een klein stukje van de inkomsten. Het zijn bij ons geen wereldbedragen, zoals je soms bij anderen verenigingen hoort. “


ZDH heeft ook te maken met trouwe sponsoren. “Ik ben de (bord)sponsoren, ontzettend dankbaar, bijna niet één bedrijf heeft afgezegd. Daar ben ik ze ook ontzettend dankbaar voor. Wij gaan nu niet bij allemaal bedrijven aankloppen om bordsponsor te worden van de club. Ik realiseer me heel goed dat bedrijven nu anderen dingen aan hun hoofd hebben.”


“Wij hebben zelf een groepsapp met het bestuur waar vrij regelmatig gesproken wordt over de crisis. We hebben nog geen vergadering gehouden. We hopen dat de mensen binnen het bestuur die van plan waren te stoppen toch nog even door te gaan.” Het bestuur hoopt indien het mogelijk is iets buiten op 1,5 meter of iets online te organiseren voor de leden. Zo is er binnen de club ook advies gevraagd aan oud-profvoetballer en oud-speler van ZDH Sieme Zijm. “We hebben aan hem ook gevraagd hoe we het beste kunnen omgaan met trainen in deze tijd. Van dat soort expertise probeer je gebruik te maken. We hebben vorig jaar in het voorjaar al wat trainingen afgenomen, maar je kan niet altijd hetzelfde doen. We hopen gewoon lekker te voetballen, want daar ben je toch voetballer voor.”


ZDH kan in elk geval rekenen op steun van het dorp tijdens deze coronacrisis. “Het dorp staat altijd al achter ons, wij hebben een trouwe functie in het dorp. Wij vonden het daarom ook ontzettend jammer, om toen een tijdje zonder publiek te spelen. Er zijn heel veel trouwe supporters die vanwege de maatregelen niet mochten komen, dat is gewoon jammer.” Sinds vorige week is het weer mogelijk om te trainen zonder beperkingen voor leden onder de 27 jaar. “We hebben een training WhatsAppgroep voor diegene die willen trainen. Iets meer dan de helft bij ons is onder de 27, de rest is ouder, voor hen is het dan wel erg lastig nu. We houden ons nu vooral bezig met partijtjes tijdens de trainingen, want momenteel trainen we nog niet voor wedstrijden.


Over de toekomst van ZDH heeft Mike weinig zorgen. “Wij gaan ervanuit dat het allemaal goedkomt. Wij hopen dat er genoeg veld- en zaalvoetballers blijven voetballen en we hopen dat het plezier zo weer terugkomt. Alleen je kan natuurlijk nooit met zekerheid zeggen hoe het gaat lopen. Sommigen van het eerste elftal studeren bijvoorbeeld of krijgen een baan. Het is natuurlijk wel belangrijk dat die spelers in het weekend op Texel zijn. We moeten kijken of ze blijven, je hebt er nu eigenlijk geen zicht op, maar je hoopt uiteraard wel dat ze blijven.” Mochten er mensen overwegen te stoppen met voetbal, dan gaat het bestuur er alles aan doen om die leden te behouden.


Wanneer er wedstrijden gehouden kunnen worden, is lastig te zeggen. "Hopelijk zetten de versoepelingen door en krijgen we in het najaar niet opnieuw te maken met beperkingen."


Dirk Kalverboer