Toon Schoenmaker: "Ik besteed nu veel tijd aan sporten zoals hardlopen, mountainbiken en een rondje op de racefiets."
Toon Schoenmaker: "Ik besteed nu veel tijd aan sporten zoals hardlopen, mountainbiken en een rondje op de racefiets." Foto: Jeroen van Hattum

'Laten we zuinig zijn op buitengebied'

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Toon Schoenmaker, 62 jaar geleden ben ik geboren in Den Burg. Na wat omzwervingen via onder meer Apeldoorn, Purmerend en Amsterdam woon ik nu alweer 35 jaar op Texel waarvan 23 jaar op Hoeve Halfweg met mijn vriendin Erica en onze zoon Mees die nog thuis woont. De oudste twee jongens Nick en Sil zijn het huis uit en hebben hun eigen plek gevonden. Sinds een jaar zijn we ook opa en oma.


Hoe ben je in de schadeherstel van voertuigen terecht gekomen?

Mijn opa en zijn broer startten in 1927 een timmerbedrijf, repareerden daar boerenwagens en ze maakten ook nieuwe boerenwagens. Mijn vader is daar op doorgegaan en is carrosseriebouw en het herstellen van autoschades gaan doen. Als kind liep ik daar altijd al rond. Na mijn diensttijd ben ik in Purmerend en later in Amsterdam in een autoschadeherstelbedrijf gaan werken. Toen de vraag kwam of ik op het vasteland bleef of terug naar Texel kwam, was voor mij de keuze niet moeilijk. Ik heb er tot de dag van vandaag nog geen spijt van gehad.


Zorgen dat dorpen op het eiland vitaal en leefbaar blijven

Wat is het mooie aan je vak?

Ik vind het mooiste wat er is dat je gelijk resultaat ziet van alles wat je doet. Bijvoorbeeld als je aan een auto die de spuitcabine uitrolt niet meer kan zien dat de auto ooit schade heeft gehad. Ook het takelen en bergen van auto’s heb ik altijd met heel veel voldoening gedaan, ook al is het niet altijd even leuk om bij een groot ongeval te moeten zijn. Het is wel weer leuk om mensen op weg te helpen, door middel van een starthulp of een kleine reparatie ter plaatse. Zoals vakantiegangers die op het punt staan om te vertrekken,an wat voor manier dan ook toch nog thuis te krijgen. Het contact met de mensen heb ik altijd erg leuk gevonden zowel in het schadebedrijf als bij het takelbedrijf.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Nu ik sinds januari gestopt ben met werken, heb ik veel meer vrije tijd gekregen. Ik besteed nu veel tijd aan sporten zoals hardlopen, mountainbiken en een rondje op de racefiets. Ik ga graag op vakantie of een weekendje weg waarbij wij onze fietsen vaak meenemen. Daarnaast is er genoeg te doen rondom de deur en ben ik zeker nu veel aan het klussen wat ik ook erg leuk vind.



Wat heb je met TOP?

Ik zit al heel lang in het bestuur van TOP. TOP is een dynamische ondernemersvereniging op Texel die zeer actief is, zowel voor als achter de schermen. Wij behartigen de belangen van de Texelse ondernemers en vooral nu in de coronatijd zijn wij een vraagbaak voor de ondernemer op Texel. Ook brengen onze leden een groot deel van de promotiekosten voor de VVV bijeen. Dit is uniek in Nederland dat ondernemers zo solidair zijn en dit heeft Texel veel gebracht. Daar zijn wij trots op.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind het geweldig dat iedereen op Texel elkaar respecteert en laat zijn wie hij of zij is. Links, rechts en wie of wat je ook bent, we blijven met elkaar in gesprek. Ik vind het ook erg hartverwarmend als je ziet hoe de Texelse gemeenschap aan elkaar denkt. Zoals stichting Rob of de mensen die zich bekommeren om de jonge vrouw die in het park verblijft. Zo zie ik dat er nog heel veel andere mensen zijn die om elkaar geven.


Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Wat moet blijven zoals het is, zijn de kenmerkende dorpsgezichten die nu door niet-passende architectuur wordt aangetast. De Groeneplaats laat zien dat het wel kan. Ook moeten we zuinig zijn op het buitengebied. Misschien moet er een fonds komen om boeren in de gelegenheid te stellen een knappe schuur te bouwen die bij de omgeving en Texel past.


Wat zou er op Texel anders mogen?

We moeten ervoor zorgen dat Texel een plattelandskarakter blijft behouden door de dorpen leefbaar en vitaal te houden. Dus door niet alles naar Den Burg te trekken. Als voorbeeld zie ik ons dorp Den Hoorn waar de bassischool al een paar jaar geleden gesloten is. De jeugd verliest de band met het dorp, hierdoor is de ziel uit het dorp gehaald met alle gevolgen van dien.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

De handhaving op huizen die aan een woningmarkt onttrokken worden door oneigenlijk gebruik zoals een tweede woning of verhuur ten behoeve van toerisme, waardoor jongeren of mensen die economische en/of maatschappelijk gebonden zijn geen huis kunnen krijgen. Hierdoor zijn ze sneller geneigd het eiland te verlaten terwijl we ze hard nodig hebben.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle activistische mensen waar ik het zeker niet altijd mee eens ben, maar die zich op Texel niet zomaar neerleggen bij regels, besluiten en verordeningen die ons van hogerhand worden opgelegd. Zo bijvoorbeeld de mensen die de stenen bij de PH-dijk hebben weggehaald, 10 voor Texel en de mensen die protesteren voor het behoud van de ijsbaan. Je kan er voor of tegen zijn, maar het is goed dat ze er zijn voor het leefbaar houden van Texel.


Hoe heb je corona beleefd?

Tot nu toe zijn wij er goed doorheen gerold. Wel ben ik mij er dagelijks van bewust dat wij op Texel er gewoon op uit kunnen trekken en dat je niet in een flat woont in het midden van de stad. Ik vind het alleen erg jammer dat ik niet naar het theater of uit eten kan gaan, maar dat is een luxe probleem. Ik vind het wel erg jammer dat het risicovol is om mijn moeder in het verpleeghuis te bezoeken.


Hoe kijk je tegen toerisme aan?

Toerisme is voor Texel van levensbelang. Toerisme brengt Texel tot op de dag van vandaag veel voorspoed. Natuurlijk brengt toerisme nadelen met zich mee, maar iedere Texelaar heeft baat bij toerisme.


Wat doe je over 5 jaar?

Gelukkig weet ik dat nog niet. Ik heb nog veel wensen, ik ben zeker niet van plan om de komende 5 jaar stil te gaan zitten en ik vind het spannend wat er de komende jaren op ons pad komt.


Volgende ‘Eiland van… ‘?

Diana Eelman. Diana komt oorspronkelijk uit China en woont al 15 jaar op Texel. Ik vind het ontzettend knap dat zij zich zo snel thuis voelt op Texel. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.