De toegang tot de gedeelde rijbanen op de Emmalaan.
De toegang tot de gedeelde rijbanen op de Emmalaan. Foto: Jeroen van Hattum

Herinrichting Emmalaan lange tijd discussiestuk raad en college

Het was een onderwerp waar raad en college langere tijd met elkaar over in discussie zijn geweest: de herinrichting van de Emmalaan in Den Burg.

Een van de knelpunten in de discussies was het mengen van fietsers en auto's op dezelfde rijbaan zoals sinds kort het geval is op het gedeelte Emmalaan tussen de Haffelderweg en de nieuwe rotonde Elemert. Met name PvdA en VVD plaatsten hun kanttekeningen bij die ontwikkeling en spraken een voorkeur uit om fietsers, voetgangers en autoverkeer van elkaar gescheiden te houden.


Het leidde in de raadsvergadering van 29 mei 2019 tot uitstel van de toen al geplande herinrichting van de Emmalaan. Er moest eerst nog een 'quick scan' komen om de plannen nog eens nader te bekijken. Dat gebeurde via een amendement van Texels Belang, VVD en PvdA dat unaniem door de gemeenteraad werd gesteund. Volgens het amendement moest niet alleen opnieuw naar het scheiden van fietsers en auto's worden gekeken, maar waren er diverse zaken die een nadere beoordeling verdienden. De verkeersveiligheid stond bij de partijen hoog in het vaandel. Van belang was verder dat het betreffende stuk Emmalaan in ieder geval 30 km per uur moest worden. De toen geldende snelheid van 50 km per uur zou anders de ontwikkeling van het Onderwijscentrum in de weg staan. Het leidde tot een aangepast ontwerp voor de Emmalaan dat het college in november 2019 presenteerde. Dat kende een aantal aanpassingen (zoals niet parkeren langs de Emmalaan en uitbreiding van het projectgebied). Het met elkaar delen van de rijbanen op de Emmalaan bleef mede op advies van het begeleidende adviesbureau overeind.


Het aangepaste ontwerp voor de Emmalaan lag op 18 december 2019 ter besluitvorming op tafel bij de gemeenteraad waarbij opnieuw weerstand ontstond. Raadslid Jur Schuiringa (VVD) wilde die avond uitstel omdat hij cijfers miste, maar kreeg onvoldoende steun. Op dat moment hing er een gevoel dat het tijd was om na jaren van discussie en uitstel een besluit te nemen. Dries Veltkamp (PvdA) kwam nog met een alternatief om de verkeersstromen op de Emmalaan te blijven scheiden, maar vond geen meerderheid achter zich. Het leidde ertoe dat Schuiringa, Veltkamp en Annie Hin (Texel 2010) tegen het aangepaste ontwerp stemden en de meerderheid instemde met het aangepaste voorstel van het college.