Thierry Baudet aan het woord op het parkeerterrein tegenover het gemeentehuis.
Thierry Baudet aan het woord op het parkeerterrein tegenover het gemeentehuis. Foto: Jeroen van Hattum

Baudet en Van Haga strijken neer op Texel

Trouw kan de belangstellenden die vrijdagmiddag wachten op het zoek van Thierry Baudet aan Texel niet worden ontzegd; de lijsttrekker van Forum voor Democratie en zijn tweede man Wybren van Hage zijn een uur te laat, maar er wordt gewacht totdat ze er zijn.

De nummer één en twee van Forum voor Democratie kwamen met het vliegtuig van Ameland waar ze - na een bezoek aan Den Helder in de ochtend - even waren wezen flyeren voordat ze naar Texel kwamen waar de 'vrijheidskaravaan' van de partij al was neergestreken op het parkeerterrein aan de Emmalaan tegenover het gemeentehuis.


De boodschap van Baudet en Van Haga lag in lijn met wat ze de afgelopen weken ook al bij diverse andere bezoeken in den lande verkondigden: als het aan Forum voor Democratie ligt, worden de coronamaatregelen zo snel mogelijk afgeschaft zodat Nederland zijn vrijheid terug heeft. Het coronavirus werd neergezet als een "stevige griep" en volgens berekeningen van Forum - getoond op een groot scherm - zouden ongevallen in het verkeer op jaarbasis meer doden eisen dan het coronavirus. Nederland uit Europa, stoppen met massa-immigratie, een terugkeer van de gulden en stoppen met kartels waren andere thema's die werden aangesneden.


Baudet en Van Haga onthielden zich vrijdag op Texel van het openlijk schudden van handen zoals ze bij eerdere bijeenkomsten wel deden en Baudet hield zich bij het maken van foto's met belangstellenden aan de veiligheidsmaatregelen. In de stand van zijn partij hing een plastic scherm waar Baudet bij het maken van foto's aan de ene kant stond en belangstellenden aan de andere kant. Medewerkers van de partij liepen op het parkeerterrein rond met mondmaskers en hielden toezicht op het naleven van de 1,5 meter afstand tussen de bezoekers op de parkeerplaats. Een spreekster van de partij liet op het podium weten dat Forum zich aan de maatregelen hield om te voorkomen dat de bijeenkomst zou worden verboden, maar pakte ook de gelegenheid om te laten weten dat Forum het niet met de maatregelen eens is.


Er waren naar schatting ongeveer tegen de tweehonderd mensen op de bijeenkomst afgekomen. Zij stonden verspreid over het terrein bij witte stippen die op het parkeerterrein waren aangebracht. Op afstand zag het eruit alsof er een grote groep mensen bij elkaar stond, op het parkeerterrein werd de afstand tot elkaar echter in acht genomen. Het bezoek van Baudet aan Texel riep na het bekend worden op social media veel reacties op van vóór- en tegenstanders. In de praktijk was er - voor zover het was waar te nemen - één Texelse die op het parkeerterrein zelf kwam melden dat ze niet blij was met de aanwezigheid van Baudet op Texel. Onder de aanwezigen waren onder meer mensen die uit belangstelling kwamen kijken en mensen die Forum wilden horen. Er waren diverse agenten, handhavers en security aanwezig om toezicht te houden.


Baudet en Van Haga waren na afloop te gast bij Radio Texel waar ze hun opwachting maakten in een serie politieke programma's die de lokale omroep maakt in aanloop naar de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Presentator Aad van Gils hield de touwtjes stevig in handen waardoor er een gesprek ontstond over het gedachtegoed van Forum voor Democratie en het inmiddels bijna vaste getwist tussen Baudet en interviewers achterwege bleef.