Het beoogde landje aan het Mienterglop-Oude Dijkje en de stolp aan de Pontweg.
Het beoogde landje aan het Mienterglop-Oude Dijkje en de stolp aan de Pontweg. Foto: Archief Texelse Courant

Politiek zet alsnog streep door

vakantieparkje Mienterglop

Het nieuwe recreatieparkje op de hoek Mienterglop-Oude Dijkje zal er toch niet komen. De raadscommissie keerde zich dinsdag in meerderheid tegen het plan.


Meer verstening, geen ruimtelijke kwaliteitsverbetering, oneigenlijk toekenning van slaapplaatsen uit de stolpenregeling, geen waarborg dat de stolp aan Pontweg 160-164 wordt gesloopt en de planschade is niet geborgd.

Slechts een greep uit de vele argumenten tegen de verplaatsing van bedden aan de Pontweg naar het Mienterglop die inspreker Gauke van Lingen, ook namens buurtbewoners, de revue liet passeren. Hij adviseerde de raadscommissie met klem het ontwerp bestemmingsplan voor het recreatieparkje niet vast te stellen. “Als burger mag ik er op vertrouwen dat u de kernwaarden, de Texelprincipes en het Beeldkwaliteitsplan zorgvuldig bewaakt.”

Hetzelfde advies dat het college aan de raad gaf over deze heikele kwestie die al sleept vanaf 2018. De raad stemde vorig jaar in met een amendement van de VVD om met een nieuwe plan te komen, teneinde tot een “gewogen oordeel” te kunnen komen. Die weging pakte uit in het nadeel van het Mienterglop. Duidelijk werd dat de stolp aan de Pontweg niet zal verdwijnen. Daarmee woog het niet bouwen van twee vergunde recreatieve eenheden aan de Pontweg niet op tegen de bouw aan het Mienterglop van een nieuwe appartementenstolp en drie recreatieve eenheden (twee van de Pontweg, eentje uit de Beeldentuin). Met als resultaat dat de meeste fracties het niet zien zitten.

Doorslaggevend argument voor de VVD is volgens Nick Ran dat er geen zekerheid bestaat over de sloop van de stolp. Nils Lely (PvdA): "Dit plan gaat tegen veel regels en onze eigen afspraken in." Astrid van de Wetering (D66): "Mienterglop is een prachtig stukje dat we moeten willen behouden."


In hoeverre het oorspronkelijke plan aan de Pontweg nog mag worden uitgevoerd, bleef wat onduidelijk.