Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, woonachtig in Den Burg, staat op nummer acht op de lijst van de PvdA.
Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, woonachtig in Den Burg, staat op nummer acht op de lijst van de PvdA. Foto: Gerard Timmerman

In Den Haag is Texel zelden ver weg

Het zijn drukke tijden voor de Texelaar die vier jaar geleden voor de PvdA zijn entree in de Tweede Kamer maakte. De afspraak voor het interview wordt een uur opgeschoven in verband met de doorrekening van het verkiezingsprogramma. Van Dijk is een bevlogen politicus. Een uurtje of 60 tot 70 uur per week besteedt hij gemiddeld aan het Kamerwerk.

Nieuwe Jopie

“De nieuwe Jopie”, introduceert Hannes van Angeren, die buiten een schutting aan het zetten is, Van Dijk aan zijn houtleverancier. Hannes refereert aan Joop den Uyl, decennia geleden het boegbeeld van de PvdA. Hannes zegt het met een glimlach, maar zit dicht bij de waarheid. Gevraagd naar een politicus met wie Van Dijk zich verwant voelt, noemt die Joop den Uyl. “Als sociaal democraat mijn grote voorbeeld. Wat voor politicus hij was en waar hij voor stond. Hij ging voor de kwaliteit en zekerheid van bestaan voor iedereen. Dat is wat ik wil en waar ik het voor doe.”


Van Dijk verloochent niet zijn achtergrond bij de FNV, waar hij vóór hij in de Kamer kwam vice voorzitter was. “Er zijn in Nederland een miljoen mensen die in armoede leven, van wie 300.000 kinderen. Dat mogen we niet accepteren. Niet alleen mensen in de bijstand, ook steeds meer werkende-armen. Steeds hogere lasten, zoals voor wonen en boodschappen. Het staat niet meer in verhouding tot de inkomsten. Drie jaar geleden al heb ik een wetsvoorstel ingediend voor een bestaansminimum. Ik ben het blijven herhalen en heb het niet losgelaten. Nu valt iedereen in Den Haag over elkaar heen om het minimumloon te verhogen.”


“De politiek vergt een lange adem. Dat vind ik één van de moeilijkste dingen in Den Haag. Je ziet iets en denkt: hé, dit gaat niet goed, laten we het oplossen. Maar zo snel werkt dat niet. Ik ga niet voor de waan van de dag, zoals je steeds meer ziet. Daarvoor ben ik niet in de Kamer gekomen. Ik zit er om dingen te veranderen, te verbeteren. Dat is wat mij super gemotiveerd houdt.”

Ik zit in de Kamer om dingen te veranderen


“Vóór ik mij verkiesbaar stelde voor een tweede periode heb ik mezelf afgevraagd: wil ik dit echt? Dit vak is geen automatisme. Je moet het doen uit passie en gedrevenheid. Het antwoord is dat die in mij voldoende mate aanwezig zijn. Ook moet ik zeggen dat er vanuit de partij is aangedrongen.”


Van Dijk is één van de meest actieve Kamerleden in de debatten in de Tweede Kamer, bleek uit een onderzoek door EenVandaag, dat bekeek hoe vaak Kamerleden aanwezig waren bij debatten en hun bijdragen leverden. Ook een politicus die veel Kamervragen stelde over uiteenlopende onderwerpen. Zoals over het Waddengebied. “Mijn portefeuilles Sociale Zaken, Infrastructuur en Koninkrijkrelaties zijn zaken waar ik mij sterk voor maak. Maar als regio-kandidaat stel ik ook vragen over andere onderwerpen. Zoals Defensie, over de routewijziging van de straaljagers. Dan wil je weten wat daar gebeurt.”


Texel heeft aan Van Dijk op meer vlakken een sterk pleitbezorger. Hij stelde vragen over de mankementen aan de aanlegsteigers van de veerboot, de bereikbaarheid van de Noordkop en pleitte, ook naar aanleiding van de ramp met de Zoë, voor meer veiligheid op de Noordzee. “Er vallen geregeld containers van schepen, doordat ze niet goed zijn vastgezet. De schade aan de natuur is niet te beschrijven en is voor decennia. Er komt schot in. De Kustwacht kan bepaalde schepen een dringend advies geven de verder van de Wadden gelegen noordelijke route te nemen. De schipper kan dat advies naast zich neerleggen. Wat nog geregeld moet worden is dat de Kustwacht ook een dwingend advies kan geven.”


Van Dijk vroeg er in de Kamer specifieke aandacht voor dat er op de Waddeneilanden relatief veel armoede voorkomt in onder neer horecaberoepen en de schoonmaak. En dat ondernemers, zoals de jonge Texelse ZZP’er Sophie Brugemann, niet voldeden aan de criteria van TOZO. “Achter Sophie zitten veel ondernemers die tussen de wal en het schip vallen. Dan denk je: dat kan toch niet. Daar hebben we meerdere debatten over gevoerd. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat er ook voor deze categorie een vorm van steun is gekomen.” Hij pleitte ook voor een noodfonds voor de Wadden.


Het is maar een greep uit de vele onderwerpen die hij heeft aangekaart. Met wisselend resultaat. “In het debat worden vaak mooie woorden gesproken. Maar alvorens je tot resultaat komt, moet je een tijdje volhouden.”


Het voorbije jaar stond vooral in het teken van corona. Nog steeds. “Wanneer de terrassen weer open mogen? Dit duurt voor de horeca wel heel erg lang. Bedenk ook dat de steun het verlies niet volledig compenseert. Ik spreek ondernemers die zeggen: “Ik ga kapot en moet open.” Voor de politiek een enorm dilemma. Zolang het echt niet open kan, moet er voor de ondernemers voldoende steun zijn. Dit wordt wel het jaar van perspectief. Als we straks allemaal gevaccineerd zijn kunnen we hopelijk weer terug naar ons normale bestaan.”


Hij zit veel in Den Haag, maar Texel is nooit ver weg. “Het land kan een voorbeeld nemen aan de saamhorigheid en verbinding op het eiland. Neem De Bolder. Daar kan Texel trots op zijn. Zoveel mensen met een afstand tot het werk die daar, bijvoorbeeld via een traject, aan de slag kunnen. En zoveel ondernemers als zich daar aan verbinden.”


Binnen de Partij van de Arbeid, die vier jaar geleden een grote verkiezingsnederlaag leed, heeft hij zich met name sterk gemaakt voor herkenbaarheid. “Bij de verkiezingen vier jaar geleden werden we afgerekend op Rutte 2. Een aantal zaken moeten teruggedraaid. Sociale zekerheid, werkvoorziening, opkomen voor de zwakkere, solidariteit, etc. Ik beschouw mezelf als links geweten van de partij en zie het als mijn opdracht die herkenbaarheid terug te krijgen en zo het vertrouwen van de kiezers terug te winnen. We zijn op de goede weg. Met nog ruim een week te gaan kan er nog veel gebeuren.”


Gerard Timmerman