Auto's op het fietspad langs de rij wachtenden.
Auto's op het fietspad langs de rij wachtenden. Foto: Inter Visual Studio / Leon Verra

Politiek baant zich een weg door toekomst toerisme op Texel

Drukte door de hoeveelheden auto's op de weg, drukte van een B&B in de directe omgeving, drukte door de soort toerist die langs komt of drukte door de hoeveelheden bedden die in een vakantiehuisje kunnen staan.

Een aantal zaken die woensdagavond voorbij kwamen tijdens de bespreking van de kaders die het college heeft opgesteld als bouwstenen voor het Toeristisch Toekomstplan om balans te brengen tussen het toerisme en de rustiek van het eiland. Een ding was in de loop van de avond snel duidelijk; zoveel mensen, zoveel meningen en dat was ook het geval bij de dertien kaders die gebaseerd zijn op enquêtes en gesprekken die het college de afgelopen 1,5 jaar heeft laten uitvoeren.


Het leidde tot een driftig schrijvende wethouder Hennie Huisman plus begeleidend ambtenaar om alle opvattingen en opinies op papier te zetten. Een van de raadsleden stelde op een gegeven moment dat "de wethouder er vast wel chocolade van wist te maken." Duidelijk werd de meeste partijen weinig voelden voor een voorstel van Fractie Koot om het aantal kamers voor bed and breakfast te beperken tot één per woning (nu max drie) zodat elke Texels huishouden ook in de toekomst een kamer aan toeristen kunnen verhuren. Een voorstel om de verstening tegen te gaan, kreeg evenmin de handen op elkaar, onder meer omdat in het midden bleef of het concreet om minder steen in het landschap ging of dat het meer de onderliggende vraag was om het aantal bedden omlaag te krijgen. Jur Schuiringa (VVD) ging vierkant voor alleen al het idee liggen om de maximale grootte van huisjes weer terug te schroeven van 100 naar 70 vierkante meter. Ben Zegeren (CDA) deed een poging om duidelijk te maken dat het gevoel van drukte voor een deel voortkomt uit de hoeveelheid blik die toeristen meenemen. Volgens hem kan het al een hoop schelen als toeristen zich met ander vervoer dan de auto over het eiland begeven.


De politieke partijen kwamen woensdagavond door de dertien kaders heen, maar er bleven nog een aantal moties en amendementen liggen die komende dinsdagavond 9 maart vanaf 19:30 uur in een digitale commissievergadering worden besproken. Bedoeling is dat het college op basis van de input van de raad verder gaat met de ontwikkeling van het Toeristisch Toekomstplan plus uitvoeringsagenda waarin komt te staan in welke volgorde onderwerpen uit het plan worden opgepakt. Dat volgt naar verwachting na de zomer.