De familie Eelman bewondert het bankje ter nagedachtenis aan Nel Eelman bij de ingang van het nieuwe wandelpad op de Hogeberg.
De familie Eelman bewondert het bankje ter nagedachtenis aan Nel Eelman bij de ingang van het nieuwe wandelpad op de Hogeberg. Foto: Gerard Timmerman

Hogeberg verrijkt met wandelpad en bankje

Een plechtig moment woensdag langs Zuid-Haffel, waar het nieuwe wandelpad over de Hogeberg in gebruik werd genomen. Bij die gelegenheid werd ook het bankje ter herinnering aan Nel Eelman- van 't Veer onthuld.


"Verbinding en geduld leiden tot het gezamenlijke doel", staat op het herinneringsplaatje op het bankje. Een lijfspreuk van de oud-wethouder en lid van Provinciale Staten. Woensdag op de dag af vier jaar geleden overleed ze na een zwemongeval op Bonaire. Ze verstond de kunst om mensen aan elkaar te verbinden en te zorgen dat het gesprek aan de gang bleef.

Zoals op de Hogeberg, vertelde Jan Jacob Zijm, voorzitter van de Vereniging van Hogebergboeren. Zij schonken het bankje, gemaakt door meubelmaker en "Hogebergboer" (één schaap en twee lammetjes) Casper de Graaf.

In de Texelse landschaps- en cultuurparel dreigden destijds de verhoudingen tussen cultuur, natuur en economie scheef te lopen. Boeren die er hun inkomen proberen te verdienen, in een kwetsbare omgeving waar natuurdoelen worden nagestreefd en beperkingen gelden. Het was Nel Eelman die er voor zorgde dat betrokken partijen met elkaar in gesprek bleven. Met als resultaat dat een weg werd gevonden in beleving van het gebied, natuur, cultuur, etc.

"Nel heeft veel voor ons betekend", sprak Zijm namens de Hogebergboeren zijn waardering uit. De zoektocht om hier op passende wijze uiting aan te geven resulteerde nu in het fraaie bankje.

"Dit is een schitterende plek, een mooie herdenkingsplaats en een prachtig pad. We zijn er bijzonder trots op", sprak Martijn Eelman waarderende woorden. "Nel sprak altijd met bewondering over de Hogeberg. Ze voelde zich betrokken bij het gebied en de boeren. Dit was helemaal haar dossier. Toen ze vier jaar geleden op vakantie ging, zei ze op de boot: "De neuzen staan allemaal dezelfde kant op." Na haar vakantie zou ze de gesprekken voortzetten, maar zover mocht het niet meer komen.

"Nel was nog wel betrokken bij de aanzet tot het plan voor dit pad. Het ontwikkelingsplan was de eerste stap in de realisatie. Het ligt voor een groot deel ten grondslag aan haar creativiteit", memoreerde Jan Willem Bakker.

Een resultaat dat gezien én beleefd mag worden. Geheel in de traditie van de Hogeberg een prachtig wandelpad, met aan beide zijden een fraai tuinwal, kenmerkend voor het gebied.

Die zijn gebouwd door Chris Otten en Jan Heijne. Ze hebben hiervoor een nieuwe werkwijze ontwikkeld, een techniek waarmee ze arbeid besparen en de tuinwallen aan de buitenkant al helemaal groen zijn. Een ander deel van de tuinwallen is gebouwd door Martin Kikkert. Kees Bakker voorzag ze van een afrastering, zodat er ook lammetjes langs kunnen grazen.

Het pad door de landerijen tussen Zuid-Haffel en Westergeest loopt hoofdzakelijk over land van Natuurmonumenten, dat wordt beheerd door Jan Willem Bakker. Het geheel maakt uit van het project "Boeren, vissers en buitenlui" van Nartuur- en Landschapsvereniging De Lieuw, dat gefinancierd is door het Waddenfonds, STIFT Texel en de Provincie. Naast het nieuwe "holle weggetje", wordt onder meer de tuin van Brakenstein onder handen genomen en is men druk bezig met het opknappen van "Het bossie", waar onder meer de zeven pannenkoeken zijn hersteld.

Zodra de nieuwe schapenschuur bij de familie Bakker op De Waddel is gerealiseerd kunnen wandelaars daar vanaf het pad naar binnen kijken en onder meer zien hoe de schapen worden gemolken.