Sportieve activiteiten voor de leerlingen van OSG De Hogeberg
Sportieve activiteiten voor de leerlingen van OSG De Hogeberg Foto: Dirk Kalverboer

"Leuk om elkaar weer in het echt te zien en niet alleen vanachter de computer"

De leerlingen van de OSG De Hogeberg, die dit jaar geen examen doen, hebben vanwege de coronamaatregelen al sinds woensdag 16 december alleen digitaal les gehad. Afgelopen week zagen ze elkaar weer in het echt.

De docenten lichamelijke opvoeding hadden een aantal sportieve activiteiten voorbereid voor de leerlingen in De Dennen. Ruud Verstraaten, docent lichamelijke opvoeding: “Ik ben ontzettend blij om de leerlingen weer te zien, je spreekt ze natuurlijk wel online, maar dat is toch heel anders dan in het echt. Ik ben er blij mee dat ik straks weer les kan geven."


Ook de leerlingen Ryan Brouwer, Angel Stam en Mika van Sweeden zijn ontzettend blij om elkaar weer te zien. "We hebben allemaal digitaal les gehad, maar het is nu extra leuk om elkaar weer in het echt te zien in plaats vanachter de computer. Daarnaast vinden we de sportieve activiteiten leuk om te doen, we blijven zo lekker sportief bezig." De sportieve activiteiten vonden plaats van woensdag tot vrijdag. Bij het Turfveld, Het Vierkante Stuk, het BBQ-Veld en de Fonteinsnol werden zowel 's ochtend als 's middag activiteiten georganiseerd voor de leerlingen. Zo konden de leerlingen onder meet genieten van Crazy 88, boogschieten en een teambuildingsactiviteit. Dat hebben ze gedaan om de leerlingen ook een beetje afwisseling te geven, ze wilden niet de hele tijd hetzelfde achter elkaar doen. Tussendoor zorgde de school voor wat eten en drinken. Daarnaast waren er mobiele toiletten geregeld, om de leerlingen van alles te voorzien.


Corrie Eriks-Setz, waarnemend rector-bestuurder van de OSG, liet weten dat de tweede lockdownperiode voor leerlingen pittiger is geweest dan in de eerste lockdownperiode. "De leerlingen hebben negen weken online onderwijs gevolgd. Lange dagen achter de laptop of pc doen niemand goed. Door te weinig beweging voel je je steeds lamlendiger worden en de motivatie om actief te leren neem af. Bovendien merkten we dat leerlingen de sociale interactie ontzettend gingen missen, uiteraard hun vrienden en vriendinnen, maar zelfs school en hun docenten.


De lockdown heeft op de leerlingen van de OSG best wel impact gehad. "Het was gewoon heel anders we zijn zulke dingen natuurlijk niet gewend, we zagen lang niet iedereen uit onze klas. Wij misten gewoon het sociale contact met de klasgenoten. Het nieuws dat de scholen weer open mogen vinden wij erg goed. Nu kunnen we ons hopelijk verheugen op de leuke tijd die komen gaat, want school zonder klasgenoten is gewoon veel minder leuk dan school met klasgenoten, die maken het toch gezellig om naar school te gaan."


De scholen mogen vanaf maandag 8 maart weer open, De OSG laat vanaf volgende week elke leerling dagelijks naar school gaan (in totaal 2,5 dag per week), zodat iedereen een vast ritme krijgt en niet alleen lange dagen uitsluitend online les krijgt. De school wil de leerlingen bij voorkeur elke dag laten bewegen door lopend of op de fiets naar school te komen en met het geven van LO-buitenlessen zoals afgelopen week al even in De Dennen gebeurde.


Dirk Kalverboer