Inritconstructie voor Kogerstraat blijft gemoederen bezig houden

GroenLinks, PvdA en VVD hadden dinsdagavond forse kritiek op wethouder Edo Kooiman (verkeer) over de Kogerstraat in Den Burg.

Volgens de drie partijen gaat de wethouder voorbij aan een raadsbesluit van 20 januari waarmee de raad bepaalde dat er een aangepast ontwerp voor de inritconstructie van de Kogerstraat ter hoogte van de Akenbuurt moet komen. Volgens bewoners van de Kogerstraat gaat het college met het aangepast ontwerp nog steeds voorbij aan de zogeheten CROW-normen, volgens het college voldoet het ontwerp wel aan de normen en wordt in het ontwerp rekening gehouden met het in- en uitdraaien van vrachtwagens, zoals het is opgenomen in het verkeerscirculatieplan. Dat leidt tot een breedte van 18,5 meter voor de inrit. Volgens de bewoners hoort die inrit 12 meter te zijn en horen er op de Kogerstraat als erftoegangsweg geen vrachtwagens thuis. Rikus Kieft (GroenLinks) had dinsdagavond de indruk dat wethouder Kooiman een mix had gemaakt van een 'erftoegangsweg' en een 'inprikker' (de term die eerder voor onrust zorgde in de Kogerstraat) en stelde dat een ontwerp dat bewoners hebben gemaakt aan de CROW-normen voldoet.

De wethouder bleef op het standpunt dat de Kogerstraat er als erftoegangsweg niet alleen voor de bewoners is, maar ook als ontsluiting voor achterliggende wijken in Den Burg en dat er vrachtverkeer door de straat moet kunnen rijden. Als de raad dat anders wil, moet de raad volgens hem in een verkeersbesluit bepalen dat er geen vrachtwagens meer door de Kogerstraat mogen rijden. Eind van het liedje was dat GL, PvdA en VVD nog een keer in kleiner verband bij elkaar gaan zitten om te kijken hoe het verder moet met de Kogerstraat. D66 en Fractie Koot stelden zich op achter de wethouder en gingen er vanuit dat het college zich aan de CROW-normen houdt. Wethouder Kooiman gaf aan dat de tijd zachtjes begint te dringen; het college wil de inritconstructie aanleggen tijdens de werkzaamheden aan de Akenbuurt en die beginnen volgens planning in april.