Een van de kruisingen van de Hoofdweg.
Een van de kruisingen van de Hoofdweg. Foto: Gerard Timmerman

Vraagtekens over kruisingen Hoofdweg

VVD en PvdA hebben de vraag opgeworpen of de Hoofdweg wel is ingericht zoals het de bedoeling was volgens het zogeheten wegencategoriseringsplan.

Knelpunt zijn de gelijkwaardige kruisingen die zich sinds enige tijd op de Hoofdweg bevinden. De weg door Eierland was altijd een voorrangsweg, maar doorgaand verkeer moet er sinds enige tijd op bedacht zijn dat op de kruisingen verkeer van rechts nu voorrang heeft. Dat is wennen voor een hoop mensen.

Nick Ran (VVD) en Dries Veltkamp (PvdA) vroegen dinsdagavond tijdens de raadscommissie opheldering aan wethouder Edo Kooiman (verkeer). Volgens de wethouder is gekozen voor de huidige situatie (maximaal 60 km en rechts voorrang) omdat de Hoofdweg als enige van de verbindingswegen op Texel geen vrijliggend fietspad kent. Het moet leiden tot meer veiligheid voor fietsers.

Veltkamp en Ran behielden hun reserves en kaartten aan dat in het wegencategoriseringsplan voor de route Laagwaalderweg – Zaandammerdijk – Hoofdweg over 'maatwerk' wordt gesproken. In het plan wordt gesteld dat het de voorkeur heeft om de maximum snelheid op de Hoofdweg omlaag te brengen naar 60 km per uur. Een optie daarvoor was de categorie 'erftoegangsweg' aan de Hoofdweg toe kennen, maar dat zou ertoe leiden dat alle kruisingen gelijkwaardig worden. In het plan uit 2019 wordt de voorkeur uitgesproken voor de bestaande voorrangssituatie op de Hoofdweg.

Het realiseren van een vrijliggend fietspad langs de Hoofdweg zou kostbaar worden en daarom wordt in het wegencategoriseringsplan als alternatief geadviseerd om in een afwijkende kleur fietsstroken aan te brengen. De wethouder gaf dinsdag aan in klein comité met de raad verder te willen praten over de Hoofdweg.