Idee beddentelling krijgt weinig steun

Er is vooralsnog geen telling te verwachten van het precieze aantal recreatieve slaapplaatsen op Texel.

Dat viel woensdagavond op te maken uit de raadscommissie waar gesproken werd over de kaders voor het nieuwe Toeristisch Toekomstplan. D66 had een voorstel op tafel gelegd om te komen tot een openbare, toegankelijk en feitelijke registratie van het aantal bedden, maar daar gingen bij in ieder geval CDA, VVD en PvdA de handen niet voor op elkaar. Het voorstel werd overbodig genoemd en de vraag werd opgeworpen waar het antwoord toe zou moeten leiden.

GroenLinks en Fractie Koot hadden wel oren naar een telling, maar vonden dat de focus dan vooral op zogeheten 'losse eindjes' zou moeten liggen zoals bed and breakfast, het aantal spookslaapplaatsen of het daadwerkelijk aantal bedden in een vakantiehuis. Voor dat laatste wordt een gemiddeld aantal van vijf aangehouden, maar in de praktijk kunnen er volgens Koot in een vakantiewoning ook acht toeristische bedden staan, zeker als het huisje de afgelopen jaren is vergroot van 70 naar 100 vierkante meter.

Wethouder Hennie Huisman (toerisme) liet weten dat fysiek tellen van het aantal bedden niet uitvoerbaar is, maar dat het werken met een gemiddeld aantal bedden per soort verblijf goed werkt. Volgens de wethouder wordt ook de bed and breakfast goed gemonitord door VVV en gemeente. "Zo kunnen we in elk segment zien hoe de ontwikkelingen zijn zonder een fysieke beddentelling." D66 gaf aan juist van het schatten van de bedden af te willen, zodat er een systeem ontstaat dat "actueel, makkelijk meetbaar en heel nauwkeurig is, omdat ondernemers direct zelf de gegevens aanleveren."

Een beddentelling is een regelmatig terugkerend onderwerp, omdat het gevoel leeft dat Texel over het maximum aantal van 45.000 bedden heen zit. Volgens een planologische telling van de gemeente van 25 januari waren er 44.161 slaapplaatsen met de kanttekening dat de jachthaven in Oudeschild en bed and breakfast niet waren meegerekend.


In het coalitieprogramma van Texels Belang, VVD en GroenLinks uit 2018 is beschreven dat er in het Toeristisch Toekomstplan onder meer een beddentelling (0-situatie) meegenomen moet worden, maar de praktijk is weerbarstig. Texels Belang en Eiland Belang (Jan Aris Eelman) stelden in 2016 ook al eens voor om het werkelijk aantal toeristische slaapplaatsen te tellen, maar die motie werd toen aangehouden en niet doorgezet.

Dries Veltkamp (PvdA) riep in herinnering dat het voormalige Toeristisch Kennisinstituut Texel in 2008 al eens had uitgezocht dat Texel volgens de normtelling toen 44.000 bedden had inclusief jachthaven (1000 bedden) en bed and breakfast waarvoor toen 750 bedden werden aangehouden. Volgens hem kan daar nog gebruik van worden gemaakt. Meer op pagina 2.