Werner van der Meer hoopt weer met publiek langs de lijn te kunnen staan.
Werner van der Meer hoopt weer met publiek langs de lijn te kunnen staan. Foto: Dirk Kalverboer

"Ik voel wel echt steun van leden”

Texel‘94, de voetbalvereniging in Den Burg, merkt de gevolgen van de coronacrisis. Het vorige seizoen kon niet worden afgemaakt en na de zomer werd de competitie na vier wedstrijden opnieuw stilgelegd. Deel twee in een serie van vier artikelen.

Toen de eerste lockdown op 15 maart begon, kwam dat bij Werner van der Meer, voorzitter van Texel’94, vreemd binnen. “Ik weet nog heel goed, ik zat op 12 maart op mijn werk. Wij zouden dat weekend naar een theatervoorstelling gaan in Leeuwarden, maar alles werd gesloten, dus het ging niet door. Ook onze vereniging moest dicht. Het was natuurlijk hartstikke nieuw voor ons, een virus aan de andere kant van de wereld, dachten wij toen. Ik had niet verwacht dat dit zoveel impact zou hebben op ons, wel had ik meteen het gevoel dat de hele competitie niet afgemaakt zou worden.”


Na de zomer mocht het nieuwe seizoen beginnen, mits de coronamaatregelen toegepast werden. “Wij waren toen ontzettend blij dat er weer kon worden gevoetbald, we hebben er alles aan gedaan om de maatregelen goed te blijven handhaven. Het is dan natuurlijk jammer dat er geen publiek mocht komen kijken. Ik heb zelf bij de poort moeten staan om aan te geven dat mensen het terrein niet op konden. Het was zeker raar, want wat is er voor een ouder nou mooier dan zijn of haar eigen kind te zien voetballen? Waar ik veel respect voor heb, is dat iedereen het meteen accepteerde.”


Door de coronacrisis zijn er geen kantine-inkomsten en ook de verhuur van de accommodatie kan niet doorgaan. “Kijk, normaal verhuren wij in de zomermaanden aan groepen die komen en om aan alle maatregelen te voldoen was te lastig. De kosten voor de vereniging qua veldhuur en de vaste lasten gaan wel gewoon door, maar daar krijgt de club gelukkig ook tegemoetkomingen voor.” De sponsoren van Texel ‘94 zijn de club trouw gebleven in deze tijd. “Kijk dat vind ik ook ontzettend mooi, heel veel bedrijven worden geraakt door deze crisis, maar dan willen ze ons nog wel blijven sponseren. Dan besef je weer welke geweldige sponsoren wij hebben. Daar ben ik ze dankbaar voor.”


Blij dat bedrijven ons willen blijven sponsoren

Jeugd

De jeugd onder de achttien mag op het moment blijven voetballen zonder afstand te houden. Zij spelen onderling wedstrijden tegen elkaar om in beweging te blijven. “Het is mooi om te zien hoe graag de jeugd wil voetballen, elke week komen er 150 leden lekker voetballen, daar ben ik heel blij mee.” De junioren en senioren tot 27 jaar mogen sinds 3 maart weer trainen. De JO-19, Texel 1 en Texel 2 beginnen weer met trainen. Iets wat de vereniging heel erg fijn vindt. Voor leden boven de 27 jaar is het hele voetbal stil komen te liggen. “Zij zijn eigenlijk het kind van de rekening, maar wij hebben fantastische leden, niet één is in deze moeilijke tijd gestopt met voetballen. Ik voel wel echt de steun van de leden. Kijk mochten er voor volgend seizoen mensen overwegen te stoppen, dan gaan wij zeker met hen praten om ze te behouden, zodat we straks weer gewoon verder kunnen zoals het was. Wij hopen dat iedereen lekker blijft voetballen.”

Texel ‘94, voelt dat anderen eveneens achter de vereniging blijven staan. “Kijk, als je ziet hoeveel vrijwilligers ons nu helpen en hoe graag iedereen wil voetballen merk je dat, ondanks de beperkingen, er begrip en respect is voor regels en activiteiten die wij wekelijks kunnen bieden. Ik ben die mensen daar ook zeer dankbaar voor.”


Toekomst

Over de toekomst van de vereniging na de coronacrisis zijn weinig zorgen. “Wij verwachten niet dat de vereniging gaat omvallen of iets, eigenlijk verwachten we dat we na de coronacrisis gewoon weer aan het werk kunnen zoals dat eerder ook kon. Kijk, als je mij vraagt over de verre toekomst dan denk ik wel dat de vereniging minder leden gaat hebben dan nu. Er worden minder kinderen geboren op Texel, dus dat gaat er wel toe leiden dat we iets kleiner gaan worden, al ben ik positief over ontwikkelingen van het voetbal op Texel in de toekomst.” De verwachting van Werner van der Meer is dat er 1 september pas weer met publiek gevoetbald kan worden. "Ik sluit niet uit dat er al eerder gevoetbald kan worden, maar dat is dan denk ik wel zonder publiek en beperkingen in de accommodaties. Ik kijk er naar uit om samen langs de lijn te staan met de mensen die graag bij onze vereniging komen.”


Dirk Kalverboer