In bezwaar tegen WOZ-beschikking?


Het is mogelijk bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-beschikking. Menig bedrijf, zoals WOZmeldpunt.nl, biedt zelfs gratis diensten aan.

Is het verstandig op dat aanbod in te gaan. Martin Trap van Texel Vastgoed: “De gemeente stuurt doorgaans geen taxateur langs, maar kijkt naar en vergelijkt met verkochte objecten in de straat of buurt. De praktijk op Texel is dat de WOZ-waarde van woningen lager is dan de waarde waarvoor een huis wordt verkocht. Dus je kunt wel veel stennis maken, maar als je vraagt: wil je het huis voor de WOZ-waarde verkopen?, dan zeggen de meeste mensen nee. Voor wie niet wil verkopen kan de hogere WOZ-waarde door hoger heffingen natuurlijk wel nadelig zijn.”

Vraag is ook: heeft de corona-pandemie invloed op de nieuwe WOZ-waarden voor 2021? De gemeente maakt onderscheid tussen woningen en niet-woningen. Het college: “Corona heeft geen invloed op de woningen. Analyses van de woningmarkt laten zien dat deze markt geen effecten ervaart van de covid-19 pandemie en de covid-19 maatregelen. Het is dus logisch dat ook de WOZ-waarden van woningen die volgend jaar bekend gemaakt worden, niet worden beïnvloed door covid-19.”

Corona

Ook voor niet-woningen heeft covid-19 volgens de gemeente geen of een zeer gering effect op de WOZ-waardebepaling vóór 2021. Er is één bijzondere situatie dat de WOZ-waarde moet worden bepaald naar de toestandspeildatum 1 januari 2021. Het gaat om de sluiting of het opleggen van gebruiksbeperkingen van onder meer: restaurants en cafés, concertzalen, bioscopen, uitgaansgelegenheden, sportkantines, dorpshuizen, musea en theaters e.d. Binnen de gemeente Texel gaat het om circa 220 objecten. Zij vertegenwoordigen een waarde van circa €153.330.000,-.