Beschikkingen WOZ verstuurd: huis gemiddeld 6,53 % duurder

Bij veel Texelse huis- en pandeigenaren viel vorige week de WOZ-beschikking in de bus. De gemiddelde prijs voor een woning op Texel (ijkdatum 1 januari 2020) steeg in een jaar van €291.000,- naar €310.000,-.


Een stijging van 6,53 procent (bron www.vastelandbond.nl). De WOZ-waarde is grondslag voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) en de omslagheffing in 2021 en het huurwaardeforfait.

De stijging betekent niet dat de OZB-aanslag met hetzelfde percentage stijgt. De raad heeft bepaald dat de opbrengst voor de OZB in 2021 1,8 procent hoger moet zijn dan in 2020. Trendmatig, zoals al jaren gebruikelijk. De gemeente berekent de hoogte van de OZB door de WOZ-waarde van een gebouw te vermenigvuldigen met de tarieven voor de OZB. In 2021 komt dat voor woningen uit voor eigenaars op 0,0369 %.

De bekendmaking van de WOZ-waarden door de gemeente volgt na goedkeuring door de Waarderingskamer. Die controleert en beoordeelt de gemeente op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken. Enkele jaren geleden was de kamer behoorlijk kritisch over de prestatie van de gemeente Texel. Dat kreeg twee sterren op een schaal van vijf, een onvoldoende. Nu ontvangt de gemeente een extra ster en stijgt dus van twee naar drie sterren. Texel werkt voor de WOZ samen met de gemeente Leeuwarden. De afgelopen twee jaren heeft Leeuwarden samen met de Waarderingskamer en Texel aan de hand van een plan van aanpak "grote stappen” gezet in de herwaardering van het vastgoed, zoals controles op de kwaliteit van de taxaties van woningen en niet-woningen. Meer over WOZ op pagina 11.