André Schoo en Jan van Beek van SV De Koog. De foto is eerder gemaakt, vandaar dat er nog sneeuw te zien is.
André Schoo en Jan van Beek van SV De Koog. De foto is eerder gemaakt, vandaar dat er nog sneeuw te zien is. Foto: Dirk Kalverboer

'Zo lang hadden we niet verwacht'

Door de coronamaatregelen ligt het amateurvoetbal op Texel al maandenlang stil. In een serie van vier artikelen wordt gekeken naar de impact van de crisis op de voetbalclubs. Als eerste SV De Koog, de vereniging uit het dorp De Koog.

Het kwam bij Andre Schoo en Jan van Beek van SV De Koog raar binnen toen het nieuws naar buiten kwam dat het amateurvoetbal in maart 2020 werd stilgelegd. “In het begin begrepen we het nog niet echt. We dachten dit gaat een paar weken zou duren en dat het dan over zou zijn, maar dat het zolang zou duren hadden wij niet verwacht eigenlijk.”

Gevolgen SV De Koog

Wat voor gevolgen de coronacrisis heeft voor SV De Koog is nog onduidelijk. “We weten nog niet wat we overhouden aan jeugdspelers en spelers van de senioren. Nu is het sowieso anders dan vroeger, nu heb je veel meer andere sporten erbij ook. Daarnaast weten we niet hoelang dit nog gaat duren en wat voor invloed dit heeft op de club.”

Pupillentoernooi

Vorig jaar moest SV De Koog het pupillentoernooi, waar jeugdteams van onder andere Ajax en Feyenoord komen, aan zich voorbij laten gaan. “Dat was best lastig, alle boekjes hadden we al klaar met het programma daarin, maar ook de overnachtingen en de clubs waren al geregeld. We hoorden natuurlijk het nieuws dat het niet goed ging met het coronavirus in Nederland. Wij besloten toen om het niet door te laten gaan.” Het pupillentoernooi was heel belangrijk voor de vereniging gezien de kantine inkomsten dat weekend. Dit jaar gaat het pupillentoernooi ook niet door als gevolg van de huidige omstandigheden omtrent corona.


Toekomst SV De Koog

Over de toekomst van SV De Koog zijn er toch nog enkele zorgen. “Wij maken ons zorgen of de leden wel doorgaan met voetballen. Dit zou anders het tweede seizoen zijn dat niet afgemaakt zou worden. We hopen dat iedereen bij SV De Koog blijft voetballen, alleen je weet natuurlijk dat er mensen zijn die wellicht overwegen te stoppen. Die gaan bijvoorbeeld studeren of wellicht iets anders doen en het gevoel van voetbal is toch wel een beetje weg nu.” Het ziet er wel naar uit dat SV De Koog qua financiën kan blijven bestaan na de coronacrisis.


Gevoel van voetbal is nu helaas toch een beetje weg


Jeugd

SV De Koog heeft twee jeugdteams, de JO-11 en JO-14. Zij mogen trainen, zonder anderhalve meter afstand te houden. Wel moet de jeugd thuis omkleden en douchen.

Onder 27

De senioren onder de 27 mogen per 3 maart weer trainen. “De jongens kijken ernaar uit om weer lekker te voetballen. Alleen is het lastig dat een gedeelte van onze elftallen uit jongens van 27 of ouder bestaat, dus die kunnen helaas nog niet meetrainen.”

Dorp

André en Jan merken in elk geval dat het dorp enorm achter de vereniging staat. “SV De Koog is natuurlijk één van de laatste verenigingen van het dorp. We merken dat het enorm leeft in het dorp.

Leden behouden

“Wij gaan praten met de spelers over wat ze gaan doen en zo hopen wij dat ze blijven voetballen. Wij hopen dat de huidige leden wellicht nog mensen kennen die graag bij ons willen voetballen. Alleen valt er weinig te lobbyen. We hebben voor volgend seizoen een nieuwe trainer aangesteld, Bas Steegers, wellicht is er een kans dat er nieuwe spelers uit Den Helder door de nieuwe trainer bij komen”. De nieuwe trainer van SV De Koog komt namelijk uit Den Helder en was voorheen actief bij de reserves van FC Den Helder.


Competitie

André Schoo en Jan van Beek verwachten dat er in begin april weer gevoetbald kan worden. "Wij denken wel dat er dan zonder publiek gevoetbald gaat worden. Kijk wij hadden natuurlijk ook een derby tegen Oosterend aan het begin van het seizoen en je doet je best, maar het is gewoon heel erg lastig om iedereen anderhalve meter afstand te laten houden.”


Dirk Kalverboer