De prikpost in de TXL sporthal in wording.
De prikpost in de TXL sporthal in wording. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Prikken op Texel


Als laatste Waddeneiland is de GGD op Texel gestart en op dit moment zijn alle 75 jarigen en ouderen waarschijnlijk al geprikt. Daarvoor zijn keurige afzonderlijke hokken getimmerd. Waarom het vaccineren zo van elkaar afgezonderd moet, weten wij niet, het zal wel bij de regels horen. Bij het bloedprikken bij de schietsportvereniging is een eenvoudig gordijntje voldoende. Dit trage begin zal wel te maken hebben met de ‘zorgvuldige voorbereiding’ waar minister de Jonge al weer 2 maanden (!) geleden over sprak.


Het vervolg en de verdere planning zijn helaas helemaal niet duidelijk. De organisatie lijkt eerder chaotisch en afgeremd door regeltjes van de GGD. Een duidelijk schema wordt niet bekend gemaakt. In principe komt nu de groep van 65 t/m 74 jarigen aan de beurt (waartoe wij behoren). We weten echter nog steeds niet beter dan dat we daarvoor ‘ergens’ in maart, misschien april naar Alkmaar moeten. Op Texel kan niet. Het mag niet volgens de regels. Welke regels denken we dan.


In de TC wordt gemeld: "Zij komen niet voor de prikpost in de sporthal in aanmerking (omdat die voor 75 jaar en ouder, plus de zorgverlening is)." Is dat een reden? Nee dus. Die eerste groep is hier in 4 dagen gevaccineerd en krijgt dan pas over 5 weken de tweede dosis. Het lijkt er op dat vanaf nu tot die tijd op de Texelse priklocatie verder helemaal niets wordt gedaan! Maar volgens ‘de regels’ moet 65 t/m 74 jaar centraal geprikt in Alkmaar. Die groep is in totaal ruim 2.100 mensen groot (15,4 % van de 13.658 Texelaars). In principe kan dat in 6 dagen (bij de eerste groep werden 1400 in 4 dagen geprikt). Die zouden toch prachtig in de tussentijd in de sporthal gevaccineerd kunnen worden?


De GGD houdt aan dat 85% van de mensen zich ook daadwerkelijk laat prikken. Daarmee zitten ze op diverse plaatsen mis. Er kwamen meer mensen en nu is er op een groot aantal prikposten in het land te weinig vaccin. Als we voor de veiligheid voor de groep Texelaars 95% aanhouden, moeten er van de groep 65-74 jaar 1995 mensen naar Alkmaar. En dat betekent bij 2 prikken 7.980 extra reisbewegingen tussen Texel en Alkmaar en terug!


We weten niet of de GGD er vanuit gaat dat iedereen met de auto naar de priklocatie gaat, maar dat zal zeker niet zo zijn. Een aantal mensen heeft geen auto of wil er zo min mogelijk gebruik van maken: slecht voor het milieu en de volksgezondheid! We hebben geen idee hoeveel mensen van de 1995 Texelaars met de auto naar Alkmaar heen en weer gaan reizen, maar laten we eens aannemen dat het de helft is. Dan reizen er 997 met het OV. Per reis heen en terug moet iedereen tien maal in een bus en trein en op de boot stappen (bus/taxi-boot-bus-trein-bus naar priklocatie en terug hetzelfde in omgekeerde volgorde). Bij twee prikken dus twintig maal! Dat komt neer op 20 maal 997 is 19.940 maal instappen in een vervoermiddel en evenzo vele kansen om een besmetting mee te nemen naar Texel.


Een dringende aanbeveling van de regering is het reizen te beperken en het gebruik van het OV wordt ten sterkste afgeraden. Het lijkt ons dat de GGD verplicht is dat in zijn planning mee te nemen. En als er nu 5 weken lang een priklocatie op het eiland ongebruikt klaar staat, wat is dan het meest logische en veruit het veiligste? (de gegevens die we gebruikten komen van o.i. betrouwbare bronnen: website gemeente Texel, Texelse Courant, Nu.nl en NOS.nl)


Adriaan & Sytske Dijksen

Den Hoorn


Naschrift;

Een reactie van de GGD volgt later.