'Gedragen plan voor omgeving ijsbaan'

Het college wil een externe projectleider in de arm nemen om de komende tijd een goed en gedragen plan voor de omgeving van het aanstaande Cultuurcentrum en de ijsbaan in Den Burg op te stellen.

Het voornemen komt uit voort uit een aanpassing van het coalitieprogramma toen de PvdA vorig jaar de plek van GroenLinks in de coalitie overnam. Besloten werd toen om het aanstaande Cultuurcentrum - dat aan de Keesomlaan op de plek van de Thijsseschool moet komen - te koppelen aan de achterliggende ijsbaan aan de Elemert. Door de twee te koppelen, moet er tussen de Keesomlaan, Elemert en de Emmalaan één plangebied ontstaan waar cultuur, scholen, sport en spel een belangrijke plek innemen. Bedoeling is dat de beoogde extern projectleider in gesprek gaat met belanghebbenden om tot een goed en gedragen plan te komen.


Het college vraagt de raad €85.000,- beschikbaar te stellen voor de inhuur van een projectleider. Bedoeling is dat geld te dekken uit de algemene reserve van de gemeente. Het onderwerp wordt vanavond (dinsdagavond) besproken door de politieke partijen in een commissievergadering. Het beoogde plan moet onder meer duidelijk maken welke richting het uitgaat met de ijsbaan als mogelijke parkeerplaats. Bij de aanpassing van het coalitieprogramma werd gesteld dat bij het cultuurcentrum 'een ruim parkeerterrein en fietsenopvang komen, ook voor bewoners en bezoekers van het winkelhart'. Dat komt ook naar voren in het collegevoorstel dat vanavond in de raadscommissie wordt besproken. De raad besloot eerder dat er op de ijsbaan een parkeerterrein voor honderd auto's zou moeten komen, maar in welke richting zich dat gaat begeven is afhankelijk van het plan dat de beoogde externe projectleider moet gaan opstellen. Vanuit de buurt is erop aangedrongen om de ijsbaan groen te houden en werd de ijsbaan eerder al omgedoopt in het 'Jac P. Thijssepark' om het groene karakter van het gebied te benadrukken.


Vanuit Artex, samen met de bibliotheek en Young 4 Ever de toekomstige gebruiker van het cultuurcentrum, is eveneens aangegeven dat de omgeving een belangrijke rol in het geheel speelt. Dat is onder meer in de wetenschap dat de OSG en het sinds vorig week in aanbouw zijde Onderwijscentrum grenzen aan het plangebied Keesomlaan-Elemert-Emmalaan. Eind vorig jaar presenteerden Marije Bakker en René Eller een plan voor de inrichting van het gebied tot Cultuurpark Texel. Dat beoogt eveneens één geheel te maken van de aanwezigheid van de ijsbaan, de scholen, sportvoorzieningen, het centrum van Den Burg en het toekomstige cultuurcentrum. Zij stelden eveneens voor het gebied nog eens goed te bekijken en hadden op papier gezet wat ze voor ogen hebben voor het gebied. Dat is ook voorgelegd aan de gemeentelijke adviescommissie voor kunst en cultuur en het college.