Afbeelding
Foto: Eigenaar

De kant langs

Toekomstvisie


De raad buigt zich over het toekomstplan. Tijd om vooruit te kijken. We maken een sprongetje naar 2075.


Texel is nog steeds een eiland. Elk jaar vieren we op 1 mei C-Day. De dag dat in 2021 corona werd overwonnen. Net als de bezetters van ’40-’45 nooit echt verdwenen, maar jaarlijks terugkerend. Maar dankzij vaccinaties en medicijnen onschadelijk. Op de meierblis worden de mondkapjes elk jaar ritueel verbrand, een volksfeest dat tot in de kleine uurtjes doorgaat. 1 mei is het feest en de enige dag in het jaar waarop alle bedrijven, winkels en horecazaken dicht zijn. Zodat we die duistere periode nooit vergeten…


De zeespiegelstijging zette door, zelfs zodanig dat tijdens de zware februaristorm van 2037 de zandige dijk bij Ceres in één nacht werd weggevaagd. Texel ontsnapte aan een ramp, maar het noopte tot drastische maatregelen.


De techniek bracht uitkomst. Door een ondergrondse vultechniek (biopur) werd het hele eiland tientallen meters opgetild. Een succes, met één schoonheidsfoutje. Door een leidingbreuk had het vulmiddel onder de Hogeberg vrij spel. Uitgerekend in de nacht van C-day. Iedereen sliep zijn roes uit en merkte niet dat de leembult werd opgeblazen tot puist van astronomische hoogte.


Elk nadeel heeft zijn voordeel. Sinds de warme golfstroom die voor het milde klimaat zorgde tot stilstand is gekomen, hebben we strenge winters met veel sneeuw. De Hogeberg heet nu Hoog Winterberg en is een populair skioord. Jan Willem Bakker en Martin Kikkert verdienen de kost als skileraar.


In Waalenburg gebeurde het omgekeerde. Door een fout ontstond in de bodem een vacuüm, waardoor het natuurgebied wegzakte en een diep binnenmeer ontstond. Een recreatieve goudmijn en een waterbuffer waarvan landbouw en natuur tijdens droge zomers profiteren.


De boer ploegde voort. De schaalvergroting zette door, één boer bestiert in z’n eentje het eiland. Andere landbouwers zochten elders een goed heenkomen, zoals een boer in Denemarken. Vissers hakken in de winter een wak in het ijs, jagen in de zomer op tropische vissen of hengelen toeristen binnen.


De zomers zijn bloedheet. Tropische taferelen in De Koog Beach. Uitgebouwd met gokpaleizen, luxe welnesscentra en nachtclubs. Aan klandizie geen gebrek. Sinds brouwerij-miljardair Charlene Carvalho Heineken zich vestigde bij haar Texelse brouwerij wordt het eiland overspoeld door jetsetters. Verblind door zóveel rijkdom verkwanselden velen hun bezit.


Ook het Nationaal Park moest er aan geloven. Dat werd verkocht aan EuroParcs. De multinational opende er Resort De Dennen. Veranderingen ook in de natuur. Als na de winter de elanden en pinquins over het ijs zijn vertrokken, strijken tropische exoten als de toekan er neer.


De aandeelhouders van TESO hebben op aandringen van de directie ingestemd met een naamsverandering. Texels Eigen Speedboot Onderneming jakkert jaarrond af en aan, in de winter vooruitgegaan door een ijsbreker.


De Texelse Courant koerst aan op het 200-jarig bestaan in 2087. Job Schepers, rond de negentig, hoopt over enige tijd met pensioen te gaan. Jeroen van Hattum, de 100 gepasseerd, holt nog altijd energiek achter het nieuws aan. Soms struikelend over zijn baard die inmiddels over de grond sleept.


Gerard