Jan-Berend Stuut ontvangt bloemen en bubbels van NIOZ-bestuurder Peter Smit.
Jan-Berend Stuut ontvangt bloemen en bubbels van NIOZ-bestuurder Peter Smit. Foto: NIOZ

Stuut benoemd tot hoogleraar

De Texelse onderzoeker Jan-Berend Stuut wordt benoemd tot honorair hoogleraar Eolische sedimentologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.


Als marien geoloog onderzoekt Stuut (NIOZ en VU) de rol van woestijnstof in het klimaat op aarde, zowel nu als in het verleden. Stuut: “Er zijn veel manieren waarop stof het klimaat beïnvloedt; het verspreidt voedingsstoffen en microben, verstrooit licht en warmte, beïnvloedt de vorming van regendruppels en wolken, maar onderdrukt ook de ontwikkeling van orkanen.”

Stuut is gefascineerd door stof vanuit een maritiem perspectief. Stuut: “Woestijnstof uit de Sahara bevat voedingsstoffen, zoals fosfor en silica, maar ook metalen zoals ijzer. Het kan daarom fungeren als oceaanbemesting die fytoplankton voedt. Door fotosynthese slaat fytoplankton atmosferische CO2 op en produceert het de zuurstof die we inademen. Dit maakt woestijnstof een belangrijke factor in het mondiale klimaat. Stof heeft het mondiale klimaat op geologische tijdschalen beïnvloed en met mariene sedimenten kunnen we proberen de klimaatgeschiedenis van de aarde en de rol die stof speelde te ontrafelen. Bovendien kan stof mogelijk dienen als een instrument om klimaatverandering tegen te gaan.”

Stuut verzamelt door de wind geblazen zand op het eiland Texel om relaties tussen eolisch transport en de fysische eigenschappen van de door de wind waaiende deeltjes te achterhalen.

Met zijn aanstelling hoopt Stuut studenten en toekomstige onderzoekers te leren en te inspireren over de vele rollen die eolische sedimenten spelen in het aardsysteem. “Deze nieuwe leerstoel biedt veel mogelijkheden om verschillende wetenschappelijke disciplines met elkaar te verbinden, zoals door de wind geblazen stof land, atmosfeer en oceaan met elkaar verbindt.”


Meer over zijn werk in zijn blog op Dust #welstoffignietsaai. Bijvoorbeeld over de Sahara-stofuitbraak in Europa deze week: https://www.nioz.nl/en/blog/dust/saharan-dust-in-europe