Vaccinatie 75-79 jaar wordt vervroegd


Texelaars van 75 tot en met 79 jaar kunnen zich vanaf komend weekend ook al laten vaccineren bij de prikpost van de GGD in de TXL sporthal in Den Burg.

Dat heeft GGD Hollands Noorden afgelopen week laten weten. De groep van 75 tot 79 jaar zou aanvankelijk op 16 en 17 maart in de TXL sporthal worden gevaccineerd, maar het kan volgens de GGD eerder door een versnelling in het vaccinatieproces. Dat betekent dat de groep van 75-79 jaar wordt toegevoegd aan de groep van 80 plussers en op Texel wonende zorgverleners die vanaf komende zaterdag 27 februari aan de beurt zijn. Zij kunnen zich van zaterdag tot en met dinsdag 2 maart - conform uitnodiging van de GGD - in de sporthal aan de Emmalaan laten vaccineren tegen het coronavirus. In totaal gaat het om circa 1400 Texelaars. De zorgverleners zijn volgens de GGD zorgverleners uit de verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging.

De eerder aangekondigde vaccinatieronde op 16 en 17 maart komt volgens de GGD door de gewijzigde vaccinatieplanning te vervallen. De GGD heeft begin deze week een uitnodiging gestuurd aan Texelaars van 75 tot 79 jaar om de komende dagen langs te komen bij de prikpost. Voor het inenten wordt de landelijke vaccinatiestrategie aangehouden. Dat heeft inmiddels reacties opgeroepen bij Texelaars van 65 tot 75. Zij komen niet voor de prikpost in de sporthal in aanmerking (omdat die 75 jaar en ouder is plus de zorgverlening), waardoor zij voor een vaccinatie aan de overkant worden uitgenodigd.

Het verstrekken van vaccins is de komende maanden niet alleen afhankelijk van de strategie, maar ook van de beschikbaarheid van de vaccins tegen het coronavirus. Tot nu toe zijn dat Pfizer, Moderna en AstraZenenca. Het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen Vaccines is onderweg als vaccin nummer vier. De prikpost in de TXL sporthal in Den Burg is de afgelopen week ingericht, zodat er vanaf zaterdag gevaccineerd kan worden.