'Tegengaan van vrachtverkeer in Kogerstraat moet via besluit raad'

Het tegengaan van vrachtverkeer in de Kogerstraat wordt niet bereikt door een smallere inritconstructie, maar moet door de raad via een raadsbesluit en een verkeerbesluit worden geregeld.

Dat heeft wethouder Edo Kooiman laten weten in een reactie op de kritiek van bewoners van de Kogerstraat in Den Burg dat de beoogde inritconstructie (op de kruising met de Akenbuurt) in een aangepast ontwerp te breed is geworden. In het aangepast ontwerp is de breedte van de inrit 18,5 meter, volgens de bewoners mag de breedte op basis van de CROW-normen maximaal 12 meter zijn.


Volgens de wethouder is niet de breedte van de toegang van de straat bepalend voor vrachtverkeer door de straat, maar besluitvorming in de raad. "Als de raad geen vrachtverkeer in de Kogerstraat wil, dan moet de raad daar een politiek besluit en een verkeersbesluit over nemen." De laatste moet volgens de wethouder ter inzage worden gelegd, zodat anderen op het besluit kunnen reageren. "Maar het is niet de bedoeling dat bij de toegang van de Kogerstraat een geitenpaadje ontstaat om vrachtverkeer tegen te houden." Volgens de wethouder is de Kogerstraat er ook voor andere wijken in Den Burg, zodat verkeer daar op bestemming kan komen. "Het ontwerp is ook al zes keer aangepast op verzoek van bewoners."


Wethouder Kooiman had woensdagochtend met een aantal raadsleden overleg in de Kogerstraat om ter plekke over de verkeerssituatie in de straat te spreken. Daarbij kwam onder meer aan de orde op welke wijze vrachtverkeer in de Kogerstraat tegengegaan zou kunnen worden. Volgens Kooiman moeten voorstellen daartoe uit de raad komen. Zou een dergelijk besluit worden genomen, dan voert hij als wethouder uit wat de raad heeft besloten. "Maar tijdens de bijeenkomst met de raadsleden kwamen er binnen tien minuten drie vrachtwagens voorbij in de Kogerstraat en die rijden daar niet zomaar." Volgens bewoners van de Kogerstraat is het helemaal niet de bedoeling dat er vrachtverkeer over erftoegangswegen rijdt.