De gestrande bruinvis op De Hors. Rechtsonder dierverzorgers van Ecomare en linksonder het terugzetten met hulp van de KNRM.
De gestrande bruinvis op De Hors. Rechtsonder dierverzorgers van Ecomare en linksonder het terugzetten met hulp van de KNRM. Foto: Rick Schepers

Reddingsactie gestrande bruinvis

Een gestrande bruinvis die dinsdagmiddag werd gevonden op De Hors maakt goede kans om te overleven. Dat is de verwachting van Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. De bruinvis is met hulp van de KNRM teruggezet in de Noordzee.

De bruinvis werd rond 15:30 uur gevonden op De Hors door Rick Schepers, hier op vakantie. Hij belde Ecomare, dat twee dierenverzorgers stuurde en SOS Dolfijn waarschuwde. SOS Dolfijn is vorig jaar verhuisd naar Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, waar een specialistisch opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen komt. Dat is nog in aanbouw en zolang het nog niet in gebruik is genomen zijn de hulpopties voor bruinvissen beperkt tot euthanasie of terugzetten in zee.

Van den Berg, ook snel ter plekke: “Met gestrande walvisachtigen is doorgaans wel wat aan de hand. Ze zijn vaak vermagerd doordat ze een langere periode geen voedsel hebben kunnen vinden. ” De bruinvis die vorige week op Texel aanspoelde had geen kans op overleving, maar het dier dinsdag op De Hors leek in orde. De vinders hadden instructie gekregen de bruinvis rechtop te houden, zodat het kon ademen. Van den Berg: “Ik vraag direct om beeldmateriaal, zodat ik onderweg beide scenario’s kan voorbereiden. Dit dier had geen uitwendige gebreken, geen koorts en goed doorvoed.”

De bruinvis werd dinsdag overgebracht naar Oudeschild, waarna reddingsboot Cornelis Dito van de KNRM het dier diezelfde dag verder de Noordzee op bracht, waar het werd teruggezet. “We hebben foto’s van het dier gemaakt voor het geval hij weer aanspoelt, zodat hij door onze vrijwilligers kan worden herkend. Maar we zijn nu bijna een dag verder en hebben nog niets gehoord, dus hebben goede hoop dat hij het redt.” Vinder Rick Peters: "Ik vond het een bijna religieuze ervaring om er een bescheiden bijdrage aan te kunnen doen."

De periode van januari tot april staat bekend als het strandingsseizoen voor bruinvissen. Van den Berg: “Het heeft ermee te maken dat ze wat meer op de kust zitten en daarnaast door bepaalde weersomstandigheden. In de zomer zijn het juist de jonge kalfjes die aanspoelen.”

Gaat het in het algemeen goed met de bruinvis? “Ja en nee. De status is recentelijk gewijzigd van beschermd naar gunstig. De aantallen in de Noordzee zijn de laatste jaren gestegen. Maar naar het niveau van tientallen jaren geleden, de bruinvis is langzaam aan het stabiliseren. Zorgelijk is dat het leefgebied steeds intensiever wordt gebruikt, denk aan windmolenparken. De status “gunstig” heeft tot gevolg dat er bij de bouw van die parken andere regels gelden dan bij “beschermd”.

De verwachting is dat de nieuwe opvang van SOS Dolfijn op Landgoed Hoenderdaell in december in gebruik kan worden genomen. Dan is er, naast de optie euthanasie en uitzetten, ook de mogelijkheid om gestrande bruinvissen daar te verzorgen.

SOS Dolfijn, Ecomare en de KNRM schoten bruinvis te hulp
Afbeelding
Afbeelding