B en w: Keukenblok met spoelbak en koffiezetter mogen in B&B

Een keuken(voorziening) mag niet, maar een klein keukenblok met een spoelbak, een koffiezetter en waterkoker zijn wél toegestaan in een Bed & Breakfast.


Die conclusie van het college van b en w over wat is toegestaan in een B&B staat haaks op een advies van de commissie Bezwaarschriften.

De kwestie kwam onlangs aan de orde in een verzoek van een Texelaar om handhavend op te treden tegen de volgens hem illegale recreatieve verhuur op het buurperceel. Volgens de buurman is hier geen sprake van logies met ontbijt omdat in de ruimte een keukenvoorziening aanwezig is. Het college heeft dit verzoek afgewezen omdat geen overtreding is geconstateerd. Tegen dit besluit heeft de verzoeker bezwaar gemaakt. De commissie Bezwaarschriften heeft het college geadviseerd om alsnog handhavend op te treden. Dit omdat in de ruimte een klein keukenblad met spoelbak, een koffieapparaat en een waterkoker aanwezig zijn. Volgens de commissie is dat een keukenvoorziening. Op grond van het bestemmingsplan en de “Beleidsregels toepassing logies met ontbijt Texel 2020” is een keukenvoorziening niet toegestaan.

B en W hebben dit advies niet overgenomen. Een keukenvoorziening is inderdaad niet toegestaan in een B&B, maar het college ziet een spoelbak, een koffieapparaat en een waterkoker niet als een keukenvoorziening. "Volgens de regels van het bestemmingsplan is een keuken een ruimte waar complete maaltijden kunnen worden bereid. En dat is hier niet het geval.” Het college blijft daarom van mening dat geen sprake is van een overtreding en heeft het bezwaarschrift ongegrond verklaard.