De Texelstroom.
De Texelstroom. Foto: TESO

Werkzaamheden aan schade in dual fuel motoren Texelstroom

De Texelstroom, die begin januari voor onderhoud uit de vaart ging, heeft schade aan de twee zogeheten dual-fuel motoren die in het schip staan.

Dat heeft TESO desgevraagd laten weten. De Texelstroom heeft sinds afgelopen vrijdag 19 februari al wel weer een paar keer gevaren (proefvaarten en paar keer als extra boot op vrijdagmiddag om wachtrijen in Den Helder te voorkomen), maar blijft tot circa half maart nog als reserveboot langs de onderhoudskade liggen. De Dokter Wagemaker blijft tot die tijd als dienstboot varen.


Volgens directeur Cees de Waal worden tot half maart modificatiewerkzaamheden uitgevoerd aan de twee dual fuel motoren (geschikt voor zowel gas als diesel) en de bijbehorende motorbesturingskasten in de Texelstroom. Dat gebeurt in samenwerking met ABC en Ingeteam, leveranciers van de motoren. "Op basis van schade die aan deze motoren is ontstaan stellen we prioriteit bij deze werkzaamheden om de betrouwbaarheid en het functioneren verder te verbeteren." Het onderhoud aan de Texelstroom zou aanvankelijk begin februari klaar zijn, maar het duurde vervolgens langer waardoor de boot nog aan de onderhoudskade ligt.

De Dokter Wagemaker was woensdagochtend vroeg twee uur uit de vaart als gevolg van een storing in het elektrisch systeem. De boot van 6:00 uur vertrok daardoor om 8:00 uur van Texel naar Den Helder. Medewerkers van TESO losten het probleem zelf op. De informatievoorziening over de storing kwam verlaat op de gang. Reizigers kregen tegen 6:00 uur op het haventerrein te horen dat er storing was en het werd ook meegedeeld op de informatieborden, maar het duurde tot 7:30 uur voordat er via de website van TESO, Twitter en Teletekst meldingen werden gedaan. Normaliter laat de veerdienst het volgens De Waal via site en Twitter (@boottexel) weten als een stremming meer dan een uur gaat duren, maar de inschatting was woensdagochtend aanvankelijk dat de storing eerder zou zijn verholpen.

"Als er bij aanvang van de dienst een storing optreedt met een stremming tot gevolg, dan informeren we eerst de mensen die reeds op de veerhavens aanwezig zijn. Vervolgens proberen we ons zo snel mogelijk een reƫel beeld te vormen van de te verwachten duur van de stremming." Als gevolg van de storing ontstonden aan beide zijden van het Marsdiep wachtrijen en kwam de bevoorrading op het eiland wat later op gang.