"Alle bedden moeten in beddentelling"


De gemeente moet de recreatieve slaapplaatsen in de haven van Oudeschild en de slaapplaatsen van logies met ontbijt ook gaan meetellen bij het aantal slaapplaatsen op Texel.

Dat stelt D66 in een amendement dat woensdagavond in de raadscommissie over het Toeristisch Toekomstplan wordt besproken. Volgens raadslid Astrid van de Wetering is het belangrijk om inzicht te hebben in het totaal aantal slaapplaatsen op het eiland, zodat daarop gestuurd kan worden.

Nu is het zo dat de slaapplaatsen in de Waddenhaven (duizend stuks) al een jaar of tien niet meer worden meegenomen in de tellingen, de bruine vloot niet wordt geteld en het aantal slaapplaatsen van logies met ontbijt niet wordt bijgehouden. Volgens een recente telling van de gemeente van 25 januari staat het aantal bedden op 44.161 waarbij de jachthaven en logies met ontbijt niet zijn meegerekend. De grens is 45.000 met een bovengrens van 47.000 recreatieve slaapplaatsen. Volgens D66 zou er ook een voor iedereen raadpleegbare website ontwikkeld moeten worden waarbij van elke Texelse logiesverstrekker per adres, het daadwerkelijke recreatieve bedden inzichtelijk en raadpleegbaar is. Dat moet schattingen van het aantal bedden voorkomen.

D66 wijst op een uitspraak van TOP dat het pas zin heeft om te sturen op een maximum aantal bedden (en daarmee een maximale toeristische belasting voor het eiland) als ook echt alle bedden worden geteld waarop toeristen slapen en op het eiland verblijven. Het college heeft als kader voor het Toeristisch Toekomstplan gesteld dat 45.000 bedden het (planologisch) maximum aantal slaapplaatsen moet zijn.

Op het moment staan negenhonderd bedden te boek als 'spookslaapplaatsen' wat inhoudt dat ze wel op papier in de bestemmingsplannen bestaan, maar in de praktijk niet zijn gerealiseerd. Het college wil actief beleid gaan voeren om de "spookslaapplaatsen” op termijn uit het bestemmingsplan te verwijderen.