Yeffrey Haker gaat voor onbepaalde tijd naar Portugal
Yeffrey Haker gaat voor onbepaalde tijd naar Portugal Foto: Aangeleverd

"Een hele lastige beslissing"

Yeffrey Haker (27) uit Den Burg stopt naar alle waarschijnlijkheid in april bij Slagerij Haker.

Het is een keuze waar Yeffrey lang over na heeft moeten denken. "Ik vind het een hele lastige en moeilijke beslissing. Allereerst, omdat mijn vader een eigen slagerij heeft, ik zat eigenlijk al in het bedrijf, met de intentie om het over te nemen.


Ik heb hier heel lang over nagedacht en had er soms zelfs slapeloze nachten van. Ik merkte eind afgelopen zomer al dat ik teveel van mijn lichaam vroeg. In november heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt en besloten om te stoppen. Vanwege lichamelijke klachten werkte het gewoon niet."


Terechtgekomen


Hij is in de slagerij terechtgekomen, nadat hij in 2013 terugkwam uit Duitsland. Daar heeft hij een tijdje in de stad Bonn gewoond. Hij kwam terug in de winter en had toen nog geen werk. "Kijk, in de winter is er op Texel sowieso minder werk dan in de zomer, maar ik wist even niet wat ik moest doen.


Toen heeft mijn vader gezegd dat ik wel bij hem in de slagerij kan werken. Dat heb ik toen gedaan en ik ben daarna de slagersopleiding gaan volgen op het SVO in Heerhugowaard. Sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer uit het beroep van slager gestapt, dus het wordt wel nieuw voor mij."

Proces

Het was voor hem ontzettend lastig om naar zijn ouders toe te gaan om hen te vertellen dat hij zichzelf niet langer werkzaam ziet in de slagerij. "Ik vond het heel lastig, het ergste vond ik vooral, omdat ik bang was dat het bedrijf niet door zou kunnen gaan in de toekomst.


We hebben sinds vorig jaar ook een winkel in Den Burg natuurlijk. Gelukkig reageerde mijn familie er erg positief op, ze hadden begrip voor mijn keuze. Zij zagen ook dat het aan mij vrat en ze zagen niet de leukste versie van mezelf."


Portugal


Portugal is iets waar hij enorm naar uitkijkt. "Ik zou eerst eigenlijk op vakantie gaan naar Bonaire, maar gezien de coronacrisis ging dat niet door. Toen heb ik gekozen voor een vakantie in Portugal. Daar ging ik naar een goede vriend van me, Richard van der Meulen. Ik voelde me daar toen ontzettend prettig.


Portugal is een heel fijn land, met goed eten, lieve mensen en naar mijn mening een mooi klimaat. Het scheelt ook dat als ik daar ga wonen, er iemand is die begrijpt waar ik in het begin tegenaanloop. Ik weet nog niet hoelang ik daar blijf. Wel ga ik helemaal open en kijken wat ik echt wil. Ik wil niet later denken van had ik maar dat gedaan. Dan krijg ik er mijn hele leven spijt van."


Over hoe het leven eruit gaat zien en wat er gaat gebeuren vindt hij nog lastig te zeggen. "Het liefst zou ik iets in het toerisme willen doen daar. Ik ga wonen in Portimão. Dat ligt in de Algarve en daar is het erg toeristisch, dus dat zou mij heel leuk lijken. Alleen weten we gewoon niet hoe het met de huidige coronacrisis zit. Ik hoop daar gelukkig te worden en ik hoop daar te vinden waar ik naar op zoek ben."


Eerst zou Yeffrey op 28 februari al vertrekken naar Portugal, maar gezien de huidige coronasituatie daar, heeft hij besloten iets later die kant op te gaan. Hij hoopt per april te vertrekken. Tot die tijd blijft hij met veel plezier werkzaam in de slagerij.


Of hij terugkeert naar Nederland is nog de vraag, maar hij weet wel dat hij dan terugkeert naar zijn geliefde eiland Texel.




Dirk Kalverboer