Logies met ontbijt beperken tot één kamer met twee bedden

Logies met ontbijt zou op Texel beperkt moeten worden tot één kamer met maximaal twee bedden.

Dat stelt Fractie Koot in een amendement dat komende woensdagavond in de raadscommissie over het Toeristisch Toekomstplan wordt besproken. Raadslid Veronne Koot stelt voor om de logies met ontbijt te begrenzen, zodat er in de toekomst een eerlijk systeem ontstaat. Nu geldt een grens van drie kamers met maximaal zes bedden wat in principe in elk huis op Texel kan (mits ondergeschikt aan wonen) waardoor het aantal slaapplaatsen voor bed and breakfast zou kunnen oplopen tot 36.000, terwijl het eiland al over de beddengrens heen zit. Hoeveel slaapplaatsen van logies met ontbijt er nu zijn, is niet bekend omdat het niet wordt bijgehouden.


Volgens Koot wordt logies met ontbijt "ondubbelzinnig ondergeschikt" aan wonen als de verhuur beperkt blijft tot één kamer met twee bedden. Het moet ook voorkomen dat de gemeente belast wordt met uitgebreide regelgeving en vergunningverlening. Voorstel is dat iedereen die bed and breakfast aanbiedt zich vooraf laat registeren bij de gemeente, zodat vooraf controle op de regels mogelijk is (bijvoorbeeld de parkeermogelijkheden en het ondergeschikt zijn aan het wonen als hoofdfunctie). Het begrenzen van logies met ontbijt moet er volgens Koot eveneens toe leiden dat bed and breakfast voor elke Texelaar mogelijk blijft. "De verhuur van een kamer met logies met ontbijt is een recht en moet voor iedereen een recht blijven."


Voor al bestaande situaties van bed and breakfast (max drie kamer/zes bedden) moet volgens het amendement van Koot een gedoogvorm gezocht worden. Haar voorstel is een aanvulling op een kader van het college (voor het toekomstplan) om "een maximum te stellen aan het aantal logies met ontbijtadressen" en "regelgeving met heldere, en ook handhaafbare, toetsingscriteria" te realiseren. Het nieuwe toekomstplan moet balans brengen in enerzijds de rust en de ruimte op Texel en anderzijds de economische mogelijkheden van Texel door het toerisme.