Balans zoeken tussen rust en ruimte op Texel aan de ene kant en de economische mogelijkheden van Texel aan de andere kant.
Balans zoeken tussen rust en ruimte op Texel aan de ene kant en de economische mogelijkheden van Texel aan de andere kant. Foto: Jeroen van Hattum

'Vreemd geld ondermijning steun'

Tenminste drie generaties Texelaars hebben de afgelopen decennia hun brood aan het toerisme kunnen verdienen. Maar het toerisme moet ook voor komende generaties Texelaars blijven bijdragen aan een goed en leefbaar bestaan voor iedereen.

Dat stelt GroenLinks in een lijvig en doordacht stuk dat komende woensdagavond 3 maart tijdens de raadscommissie over het Toeristisch Toekomstplan wordt besproken. Dat plan moet zorgen voor balans tussen het rustieke karakter van Texel aan de ene kant en de economische mogelijkheden aan de andere kant.


Het document van GroenLinks, gesteund door het CDA, bevat een serie kaders die afwijken van de kaders die het college had opgesteld. De kaders moeten de basis van het Toeristisch Toekomstplan vormen. Volgens GroenLinks heeft het college de afgelopen jaren goed voorwerk verricht voor het Toeristisch Toekomstplan, maar getuigen de kaders van het college van "te weinig gevoel van urgentie en te weinig visie" op de toekomst. Volgens GroenLinks moet nu duidelijk worden hoe er grenzen aan de groei van het toerisme op Texel gesteld kunnen worden, zodat er steun voor het toerisme blijft, overlast beheersbaar blijft, de kernwaarden van Texel bewaakt blijven en toekomstige generaties Texelaars ook van het toerisme kunnen bestaan.

Volgens de kaders die in het document van GroenLinks worden voorgesteld, moet er een definitief plafond aan het aantal bedden worden gesteld, ruimte blijven voor de kleine beurs, een druktemonitor worden opgesteld en moet het natuurlijk kapitaal van Texel worden beschermd. De partij pleit voor het ontgunnen van niet-gebruikte en slapende spookbedden, mobiliteit op eilandschaal, een evenwichtige verdeling van de lusten en de lasten van het toerisme en er wordt voor gepleit te voorkomen dat 'vreemd geld' het draagvlak voor het toerisme gaat ondermijnen.


Met het laatst wordt gedoeld op de overname van Texelse bedrijven in het toerisme door grote partijen van de overkant voor wie de eigen belangen vaak groter zijn dan het algemeen belang van het eiland. Volgens GroenLinks kan iets dergelijks op termijn het draagvlak voor het toerisme op het eiland ondermijnen. Volgens de partij zijn TESO en De Krim twee voorbeelden van Texelse organisaties die niet door 'vreemd geld' worden gestuurd (eigen zijn) en zich verantwoordelijk voelen voor het algemeen belang op het eiland. Volgens GroenLinks is een dergelijke mentaliteit noodzakelijk voor het toerisme op Texel in de toekomst. "Op die manier kunnen komende generaties Texelaars blijven profiteren van de natuurlijke rijkdom van Texel en wordt de dreiging van uitverkoop naar de overkant geminimaliseerd."

Komende generaties ook laten bestaan van het toerisme

In de alternatieve kaders wordt verder gepleit voor een analyse van de huidige verdeling van de lusten en de lasten van het toerisme om te bekijken over de verdeling mogelijk evenwichtiger moet worden. Als bewoners het gevoel hebben dat zij baat hebben bij de toeristenstromen (bijvoorbeeld in voorzieningen die er anders niet zouden zijn) leidt dat volgens GL tot een andere beleving van de last dan wanneer er een gevoel zou zijn dat het toerisme vooral uit overlast bestaat.


Om goed in beeld te hebben in hoeverre het druk is, zou er volgens het document van GroenLinks en het CDA een druktemonitor moeten komen waarmee "betrouwbaar, continu en transparant" de druktebeleving op het eiland gemonitord wordt. "Dat is een onmisbare basis voor bijsturing op de effecten van beleid uit de andere kaders." Het gevoel van drukte zou zowel bij Texelaars als toeristen gemonitord moeten worden. Een soortgelijke monitor moet er volgens het document eveneens komen voor de weerbaarheid en de kwaliteit van het natuurlijk kapitaal van Texel. Dat zou moeten gebeuren aan de hand van de zeven Texelse kernwaarden, (rust, ruimte, eilandkarakter, rijkdom aan landschappen, afwisseling in landschappen, nachtelijke duisternis, maritieme monumenten en de Texelse identiteit).

Alles staat of valt volgens het document echter eerst met het vaststellen van een definitief plafond aan het aantal bedden en het bepalen van de hoeveelheid bedden voor mensen met een kleine beurs. Door het ontgunnen van niet-exploiteerde bedden (de spookslaapplaatsen) kunnen er nieuwe bedden in de gemeentevoorraad komen, zodat deze elders voor innovatie en ontwikkeling ingezet kunnen worden. Volgens GL is het prettig als de kaders voor het toekomstplan in samenhang met elkaar worden aangepakt en als dat in intensief overleg met betrokken partijen op het eiland gebeurt.

j