Peter in zijn nu nog lege kapsalon.
Peter in zijn nu nog lege kapsalon. Foto: Job Schepers

Peter en zijn team zijn er weer klaar voor

De telefoon staat roodgloeiend als we hebben afgesproken met Peter van Sikkeleras van 'Peter jouw kapper' in De Koog. Op 3 maart gaat de kapsalon van Peter, net als de zaken van al zijn collega's in Nederland, weer open.

"Iedereen is hartstikke vrolijk, iedereen wil weer geknipt worden. De eerste vier dagen zijn al volgeboekt en ook in de tweede week loopt de agenda al flink vol. Deze week zorgen we met het team dat de zaak er weer helemaal klaar voor is. Volgende week moet alles weer tiptop zijn natuurlijk." Peter voegt er desgevraagd aan toe dat ook de rozen - één van de kenmerken van deze kapperszaak - weer aanwezig zullen zijn.


Net als bij vele ondernemers heeft Peter zware tijden achter de rug. "Voor bepaalde regelingen kwamen de kappers niet in aanmerking en bovendien kreeg ik via een andere regeling eerst te weinig. Zonder mijn moeder en mijn stiefvader was er nu geen winkel meer geweest, daar kan ik eerlijk over zijn. En dat is dus hoe het is geregeld. Want nu is het zo meteen zo druk, dat ik waarschijnlijk weer een deel van de overheidssteun moet terugbetalen. Als je voor die tijd als ondernemer al failliet bent, heb je niets aan het feit dat je later weer genoeg verdient. Niet iedereen heeft de luxe die ik had bij de steun van mijn moeder en haar man. Ik realiseer me heel goed welk geluk ik heb gehad."


Hoewel Peter dolblij is dat hij weer open kan, merkt hij ook dat het schuurt. "Ik heb echt te doen met de horecaondernemers en winkeliers. Zij kunnen nog steeds niets he! Dan zijn er wel regelingen waarbij je steun krijgt, maar je moet je personeel honderd procent doorbetalen. Dat vind ik goed, maar er is vanuit de overheid niet iets geregeld waarbij er een compensatie is voor vakantiedagen. Mijn meiden hebben nu sinds 15 december niet kunnen werken, maar daar vallen vakantiedagen buiten. Daar is voor de overheid niets op bedacht. Dat maakt het voor werkgevers wel echt lastig. Je kunt je personeel niet zomaar ontslaan, dat wil ik ook niet trouwens. Je hebt ze straks weer nodig. Alle kosten lopen door en de inkomsten zijn nul. De maatregelen van de overheid zijn gewoon totaal niet goed doordacht, er staat over heel veel dingen niets op papier."


Peter nam de zaak zeven jaar geleden over van Cocky Penha en was nu juist in de periode dat alles van hem was. "De eerste jaren ben je aan het afbetalen, zo gaat dat nu eenmaal. Nu kwam de tijd dat je voor jezelf kunt gaan zorgen en dan breekt corona uit. Daar word je als ondernemer niet vrolijk van."


Sinds 15 december was het voor de kapper zoeken naar activiteiten. "Ik heb in het weekend heel veel plezier gehad met de online bingo's. Je ziet elkaar dankzij de webcam en de afstand maakt dan natuurlijk niet uit, dat is echt vaak hilarisch. Daarnaast heeft alleen zijn ook een geluk, je kunt bij mensen langs. Natuurlijk moet je weer op tijd thuis zijn met die avondklok. Ik had niet verwacht dat mij dat zo zou aangrijpen. Doordat de zaak dicht is, zie ik overdag weinig mensen en dan zit je 's avonds weer alleen. Ik had het daar heel zwaar mee. Ik heb dan ook echt even genoten van het kunnen schaatsen."


Komende woensdag openen de deuren van de kapsalon weer en Peter is er klaar voor. "Wij hebben het geluk dat we een ruime zaak hebben en dat we dus makkelijk coronaproof kunnen werken. Als mensen klachten hebben, moeten ze natuurlijk thuisblijven. Verder hopen we dat iedereen vanaf komende week weer gewoon komt, wij zijn er in ieder geval klaar voor. We maken er binnen de mogelijkheden zeker een feestelijke dag van woensdag."