Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Vergoeding schade door ganzen omlaag


Grote teleurstelling in de landbouw na het besluit van de provincie Noord-Holland om de uitkeringen voor schade die ganzen aan gewassen toebrengen te verlagen. In plaats van 95 procent wordt vanaf 1 mei nog 80 procent vergoed.

Er is veel schade door ganzenvraat. Aan akkerbouwgewassen in de provincie NH vorig jaar (tot 1 december, daarna wordt niet meer vergoed) jaarlijks naar verluidt €9 miljoen. Alleen al op Texel werden afgelopen najaar ruim 70.000 ganzen geteld, waarvan zo’n 22.000 grauwe ganzen. Veel meer dan de 500 broedparen (ca. 1200 stuks) grauwe ganzen die in het verleden zijn afgesproken. Ze richten schade aan in suikerbieten, wortels, graan, gras en andere gewassen. Ganzen komen zelfs van Vlieland en Terschelling, waar ze niet worden verjaagd, naar Texel om hier te grazen.

De provincie: “Deze schadevergoeding voor ganzenvraat is een uitzondering; schade aangericht door andere dieren die verjaagd en beheerd mogen worden vergoedt de provincie namelijk niet. De ganzenpopulatie in Noord-Holland heeft nog steeds een aanzienlijke omvang. Gedeputeerde Staten vinden een vergoeding daarom op zijn plaats. Omdat er echter ruime mogelijkheden zijn om ganzenschade te voorkomen door verjaging en beheer, vinden zij een vergoeding van 80% rechtvaardig. Het bedrag dat de provincie niet meer uitkeert, 15%, komt ten goede aan de Voedselvisie.”

Niet de afspraak

Arnold Langeveld, voorzitter van LTO Texel. “Dit is niet de afspraak. Van overheids- en rechtswege zijn ons allerlei beperkingen opgelegd, waardoor wij niet alle middelen tot onze beschikking hebben om de ganzenpopulatie terug te dringen. Afgesproken is dat wij de schade die daardoor ontstaat vergoed krijgen. Door inzet van LTO zijn alle schadevergoedingen van het afgelopen jaar geregeld, al hebben sommigen tot een jaar op hun geld moeten wachten. Vorige week hebben we constructief overleg met gedeputeerde Esther Rommel gehad over het beheer van ganzen, zoals eieren prikken van eieren en vangen. En nu wordt dit ineens eenzijdig besloten. Zeker in een tijd waarin de landbouw het niet makkelijk heeft een grote teleurstelling.”

Juridische procedures

Albert Hooijer van LTO Fauna: “Als boeren hebben we loyaal uitvoering gegeven aan het provinciaal ganzenbeleid, zoals het instellen van gebieden voor winterrust. Als ondernemers worden we geconfronteerd met de negatieve effecten van dat beleid. Maar nu laten ze de boeren ook nog de rekening daarvan betalen. De provincie weet hoe wij daar als LTO over denken. Ik verwacht niet dat onze achterban dat accepteert”, doelt hij op de juridische procedures die zij er waarschijnlijk over zullen aanspannen.

LTO wacht nog op de reactie van de provincie op het nieuwe faunabeheersplan.

Natura 2000

De verlaging van de uitkering geldt niet voor agrariërs die hun bedrijf voeren in een Natura 2000-gebied en in een buffer van 500 meter hieromheen. Daar gelden beperkingen voor het verjagen en beheren van ganzen. In Noord-Holland liggen 19 van dit soort natuurgebieden die Europees beschermd zijn.

Voor het verjagen van ganzen van landerijen wordt geen middel geschuwd. Zoals hier aan de Spangerweg, waar dit autowrak wordt ingezet. Het helpt overigens weinig, een stukje verder zijn ganzen neergestreken.