Judith Ploegman en Joop Rommets, de stemmen van Texel deze week.
Judith Ploegman en Joop Rommets, de stemmen van Texel deze week. Foto: Duncan Whyte

Texelse Courant begint met eigen podcasts

Met de wekelijkse rubriek ‘Texel deze Week’, afwisselend gepresenteerd door Judith Ploegman en Joop Rommets, is de Texelse Courant begonnen met het publiceren van podcasts. Deze wekelijkse gesproken uitzending verschijnt iedere woensdag en behelst een overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws van afgelopen dinsdag en komende vrijdag uit de Texelse Courant en is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast, Pocket Cast en Anchor.fm.

In de nabije toekomst zullen hier nog meer kanalen aan worden toegevoegd. Nieuwe podcasts worden wekelijks op onze website gepubliceerd en gedeeld via onze sociale media, maar je kunt ze ook zelf opzoeken door te zoeken naar Texelse Courant op bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcasts.


Naast het wekelijkse nieuwsoverzicht zullen ook gesprekken en interviews als podcast verschijnen. “We zijn allang niet meer alleen een papieren krant”, zegt mede-eigenaar Duncan Whyte. “Onze lezers gebruiken veel verschillende media en daarom zijn wij op veel platforms te vinden. Dat is al een aantal jaar een absolute must wil je bereik hebben en kunnen bieden. We investeren veel in onze website en hebben daarmee een gemiddeld maandelijks bereik van 93.000 unieke bezoekers weten te realiseren. We zijn ook zeer actief op de verschillende sociale media platforms. Sowieso is 95 procent van wat we doen, of het nu redactioneel of commercieel is, crossmediaal. Sta je in de Texelse Courant of Texel Vakantiekrant, dan sta je ook op internet, Facebook, Instagram en Twitter. Zo bieden we als lokale krant veruit het grootste en meest diverse bereik op het eiland. En vanaf nu zijn we dus ook als podcast te beluisteren.”


De podcasts zijn ook voor ondernemers beschikbaar. “Wil je een audio promo voor je bedrijf of evenement dat je kunt delen via sociale media of voor je website en vindbaar zijn op Spotify, dan kan dat”, vertelt Duncan. Naast de Texelse Courant podcast is er ook de Texel Podcast. Deze is gelinkt aan onze Texel Vakantiekrant en richt zich net als die krant op de gasten van het eiland. “Denk hier aan gesprekken met bijzondere of markante Texelaars over bijzondere plekken op het eiland. Maar ook bijvoorbeeld gesprekken met gasten over hun Texelbeleving of aankondigingen van evenementen, attracties en rondleidingen. Noem maar op. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen me gewoon bellen.”


Podcasts worden steeds populairder. Eind 2019 luisterden zo’n vijf miljoen Nederlanders naar podcasts. “Dat aantal is alleen maar gestegen. Vooral jongeren, maar zeker ook de 40-plussers blijkt uit de laatste cijfers,” stelt Duncan. “Eigenlijk wilde ik vorig jaar al beginnen met podcasts, maar door de hele situatie met corona en de overname van de krant was het niet mogelijk om het goed te doen. Nu was de ruimte er wel en zijn we begonnen.”


Duncan eindigt met een oproep. “Als er particuliere Texelaars zijn die zelf ook een leuk idee hebben voor een podcast en deze willen publiceren op het podcastkanaal van onze krant, dan zijn daar absoluut ook mogelijkheden voor. Onze krant is van Texel en voor Texel, dus bel me gerust.”