Remmelt en Maurice Christo in Galerie Posthuys.
Remmelt en Maurice Christo in Galerie Posthuys. Foto: Job Schepers

"De kunst is vrij van oordelen, heerlijk"

"Ik houd mezelf bezig. Ik ben druk met de voorbereidingen voor een expositie met Marian Smit in augustus. We exposeren dan werk in het Martiniziekenhuis in Groningen. Ik ben druk bezig met het maken van kleurenvellen die ik weer gebruik voor uitsneden die ik wil maken voor de installatie", vertelt Maurice.


Een rondje door de galerie maakt duidelijk dat Maurice en Remmelt klaar zijn voor iedere versoepeling. Aan de muur prijkt werk van kunstenaars als Sonja Brussen, Gertjan Scholte-Albers en Maurice zelf, de tafel op de eerste verdieping staat vol kleurrijke vazen van Gert de Mulder en daarnaast staan zeer verrassende lampen van Jürgen Reichert. De kunstenaar werkt met siliconen en de lampen toveren een glimlach op het gezicht van de redacteur. Over smaak valt niet te twisten en bij kunst blijft 'mooi' of 'niet mooi' een subjectief oordeel van de persoon die het ziet. Feit is dat de veelzijdigheid in het aanbod groot is. Van schilderijen tot beeldhouwwerken en installaties en modern en klassieker werk wisselen elkaar af. De redacteur geniet als kunstliefhebber van het onverwachte uitje en vergeet bijna dat hij voor een werkafspraak langskomt. Maurice en Remmelt gunnen hem de tijd om alles rustig te bekijken.


"Je bent onze gast van de dag, privé. Er komt verder dus niemand binnen vandaag. Wij houden ons aan de maatregelen." Aan de deur komt kunstenares Gerrie Lulof sculpturen van sneeuwklokjes brengen. Ze krijgt een kop koffie bij de deur en op afstand wordt een praatje gemaakt. "Het is natuurlijk wel jammer dat het zo moet, maar wij zijn dicht en jij bent al binnen privé. De werkjes die zij maakt, zijn heel teer en kwetsbaar, daarom komt ze ze fysiek brengen."


Natuurlijk zijn we niet blij met de         situatie, wie wel?

De sfeer is opperbest, terwijl de tijden toch niet rooskleurig zijn. "Natuurlijk zijn we niet blij met de situatie, wie wel? We komen niet in aanmerking voor de regelingen en veel perspectief is er ook niet. We verkopen mondjesmaat wat online en vanuit de etalage, dat houdt niet over. Maar we hebben geen personeel in dienst, het had dus ook veel erger gekund. Bovendien wonen we boven de galerie en hebben we dus het geluk om iedere dag in een zeer inspirerende omgeving rond te lopen. Ik mis wel het contact met mensen in mijn werk. Ik geef natuurlijk ook de Kunstklassen en kunstonderwijs aan leerlingen op de basis- en middelbare school. Dat mis ik echt. De manier waarop ik les geef, gaat niet digitaal. Ik leg normaliter zo een les stil om dan met de hele groep de voortgang van één iemand te bekijken. We discussiëren daar dan gezamenlijk over, zonder dat er een 'fout' is. Maar dit is heel lastig via Teams of Zoom of wat dan ook... Mijn werk op de scholen begint waarschijnlijk niet eerder dan september. Ik snap het ook wel, als er weer wat mogelijk is, moeten er prioriteiten gesteld worden."


Waar Maurice zich makkelijk bezighoudt, lijkt Remmelt soms wat zoekende. "Ik heb gewoon een harde deadline nodig, sommige mensen hebben dat. Maar het is niet zo dat ik mij verveel hoor. Als we straks echt weer wat mogen, moeten we er klaar voor zijn. Maar ik was bijvoorbeeld bezig sokkels te schuren en te schilderen, dat is nog steeds niet af", lacht hij. Hoewel Remmelt graag weer wat wil doen, is hij rustig onder de situatie. "Doordat we geen personeel hebben, kunnen we het langer uithouden denk ik. Waar ik vertrouwen uit put, is het afgelopen jaar. Toen zijn we ook dicht geweest, maar op het moment dat we weer open mochten, werd het hartstikke druk. Dat was een hoop meer geregel dan normaal, omdat je natuurlijk allerlei voorschriften hebt. Ik had dan wel eens gasten die mij uitlegden waarom ze geen mondkapje wilden dragen. Ik antwoordde dan dat ik de luxe als ondernemer helemaal niet had om daar een mening over te hebben. Ik heb richtlijnen waar ik me als ondernemer aan dien te houden. Qua toerisme ben ik ervan overtuigd dat de mensen weer komen, zodra het mag."

Lessen

Hoewel online lesgeven niet zijn voorkeur heeft, gaat Maurice na de voorjaarsvakantie weer volop aan de slag. "Ik wil mijn vaste cursisten op één of andere manier met tekenopdrachten gaan uitdagen. We hebben eerder die publicaties in jullie krant gehad. Dat zou ik weer heel leuk vinden en dat ze dan in beeld op elkaars tekeningen reageren bijvoorbeeld." Er wordt afgesproken met deze visuele column aan de slag te gaan, de exacte invulling wordt nader bepaald.


"Zoals ik net al zei is er bij kunt geen goed of fout. Kunst is zonder oordeel, dat vind ik zo heerlijk in een wereld die zo hard is. Bij mijn lessen draait het om het creatieve proces waarin vrijheid essentieel is. Als je teveel kadert, krijg je van die schoolopdrachten waarbij je uiteindelijk tien dezelfde werkjes naast elkaar hebt hangen. Het moeten geen 'Pinterest-lessen' worden. Uiteindelijk is een tekening het verslag van een reis die je hebt meegemaakt. Ik probeer bij mijn cursussen en lessen de mensen mee te nemen van zien, via kijken naar ècht waarnemen. Dat zijn drie totaal verschillende dingen die in elkaars verlengde liggen."


Aan de tafel van de galerie nadert het gesprek een einde. Ondanks dat er geen goed of fout is, merkt de redacteur nog even doodleuk op dat hij niet begrijpt dat iemand een keramieken vis op een stokje koopt. Remmelt antwoordt lachend dat het de best verkochte objecten zijn. Het leuke aan Galerie Posthuys is dat er naast de in aanschaf wat duurdere kunst, ook zeer betaalbare kunstwerkjes te krijgen zijn. "Zo zijn we bezig met keramieken huisjes, die geven mensen dan aan iemand die een nieuwe woning heeft bijvoorbeeld. Dat zijn meer aardigheidjes, maar daarom niet minder leuk", besluit Remmelt.


Hoewel Het Posthuys nog gesloten is, kan men toch een klein beetje genieten van het werk van de kunstenaars. Dit kan via de website www.galerieposthuys.nl en via Instagram en Facebook. De komende tijd is online en in de etalage het nieuwste werk op het gebied van jaarlijkse 'Sneeuwklokjestentoonstelling' te zien.


Job Schepers