Anders bekeken...

Arbeidsvitaminen..


We kunnen ze gebruiken, vitaminen. Ze zijn broodnodig anno 2021. Vele bedrijven schreeuwen erom om open te gaan en weer te functioneren. Broodhonger. En is dat zo vreemd? Nee het klinkt mij als verpleegkundige ook als muziek in de oren. En daarin sta ik niet alleen. Onlangs stond er een goed opiniestuk in het NRC, Van der Hoeven, Touw en van Veenendaal, intensivisten in het Radbout UMC van Nijmegen zetten een groot vraagteken bij de manier waarop nu het beleid wordt bepaald.

Door de lockdown zijn er grote consequenties, kinderen die te maken hebben met leerachterstand, toename huiselijk geweld, het voorgezet onderwijs, de studenten in de knel, de winkeliers, de horeca, de kapsalons, heel veel mensen staat het water tot aan de lippen. Hebben hun spaargeld opgebruikt. De ouders die thuis werken en kinderen lesgaven lopen op hun tenen. De eenzaamheid onder de ouderen. De culturele sector, de muziek, de concerten, de koren, ik kan nog wel even doorgaan. Is de winst van de lockdown wel groot genoeg om deze prijs te betalen? Dan komt het gemis aan logica ook bij mij om de hoek kijken, het criterium, het aantal mensen op de intensive care dat voortdurend wordt doorgegeven en met grote angst wordt gehanteerd.

In mei 2020 mocht de horeca open zodra er minder dan 700 patiënten op de ic lagen. Dat zou de norm worden. Echter in december 2020 gaat Nederland in totale lockdown met 660 mensen op de ic. In januari 2021 gaat uit angst voor een variant de avondklok in werking met 630 patiënten op de ic. In februari 2021 wordt de avondklok verlengd met 535 patiënten op de ic. Er is een klungelig beleid aangaande de vaccinatie. Bestelde hoeveelheden komen niet. Hoeveel dosissen gaan eruit een flesje? Texel moet naar Alkmaar, terwijl het vaccin op het eiland gegeven kan worden.

Niemand heeft het over de personen die het hebben gehad, die natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd. En dat is jammer, een failliet land daar is niemand bij gebaat. De economische input had groter moeten zijn in de gesprekken op het Catshuis. Een multidisciplinair overleg noem je dat in de zorg. Mooi dat deze intensivisten hiermee naar buiten komen. Gelukkig hebben zij andere noten op hun zang. En hebben ze een ruimer kijkveld. Ze pleiten voor verruiming en willen de discussie aangaan.

Naar buiten, in de zon, kinderen spelen, bewegingsvrijheid, conditie opbouwen. Ja, kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal. Zingend de paden op de lanen in. Kent u deze liedjes nog? Het is 75 jaar Arbeidsvitaminen, het langstlopende radio programma in Nederland. Alstublieft, laat ons ook economisch voortbestaan… Zingen terwijl we werken….

Jozien