Openstelling Ceres: te vroeg gejuicht

Te vroeg gejuicht. Het nieuws over het bericht vrijdag in de Staatscourant over fietsen over de buitendijkse fietspaden langs de Waddenzee heeft volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) namelijk geen betrekking op het pad bij Ceres. Overigens komt het ook met dat stuk goed.


De Staatscourant publiceerde afgelopen vrijdag het besluit van het Texelse college van b en w op de buitendijkse weg “een onverplicht fietspad in te stellen op de navolgende gedeeltes van de waddenzeedijk: a. nabij Oudeschild buitendijks bij Redoute, Bolwerk en IJsdijk b. nabij Oosterend en Oost buitendijks bij de Lancasterdijk en c. nabij De Cocksdorp buitendijks bij de Eendrachtspolder door het plaatsen van borden G13 en G14, als bedoeld in bijlage 1 van het RVV 1990”. De maatregel gaat in per 1 mei 2021.


HHNK, overvallen door het nieuws, spreekt in een reactie zelf van een “warrig bericht” in de Staatscourant. Verwarrend in ieder geval omdat Ceres daarin niet wordt uitgesloten. Het is ingediend namens b en w van Texel en heeft betrekking op een aangepaste situatie die volgt na de versterking van de Waddendijk.


Uit een mailwisseling met HHNK die in december naar buiten kwam bleek al dat het met de openstelling van Ceres de goede kant uit gaat. “Inmiddels is de voorgenomen tekst voor het nieuwe besluit aan ons voorgelegd en hebben we ingestemd. Het gaat uit van de meest ruime interpretatie, dus vrijheid voor voetganger en fietser gedurende het hele jaar."

Hoe het precies zit met Ceres zal duidelijk worden uit een persbericht dat HHNK deze week naar buiten laat gaan, gisteren lukte dat niet meer.

Fietsers

Fietsers worden door dijkbeheerder HHNK al gedoogd sinds de aanleg van de dijk. Het Hoogheemraadschap heeft dit met borden (‘eigen weg, gebruik op eigen risico’) aangegeven. Het vlakke gedeelte aan de buitenzijde van de dijk wordt veel gebruikt door fietsers en staat op kaarten van Texel ook als fietsroute aangegeven. Door HHNK zijn afspraken gemaakt met de gemeente over het gebruik van de onderhoudsweg als fietspad.

Vastgesteld is nu dat door de gedoogsituatie geen onveilige situatie ontstaat. De gemeente brengt op plaatsen waar het nodig is belijning aan en plaatst borden. Fietsers vanaf de Rede en vanuit Oudeschild hoeven nu niet meer de Redoute over te steken, maar kunnen buitendijks (blijven) rijden. De dijkopgangen worden zo aangepast dat het ook voor mindervalide weggebruikers eenvoudig is om het fietspad te bereiken. De maatregel wordt volgens het college genomen in verband met het verzekeren van de veiligheid op (en de bruikbaarheid van) de weg, evenals het beschermen van weggebruikers.