Gemeente opent regeling voor getroffen clubs en verenigingen

De gemeente heeft de zogeheten 'tussen-wal-en-schip-regeling' opengesteld voor maatschappelijke instellingen en verenigingen op Texel die inkomen zijn misgelopen door de coronacrisis.

Dan gaat het om kosten die organisaties niet via het Rijk gecompenseerd kunnen krijgen. Stichtingen, verenigingen en maatschappelijke instellingen die in aanmerking willen komen voor de eenmalige bijdrage kunnen online bij de gemeente een aanvraag indienen. Zij kunnen een beroep doen op het Stimuleringsfonds Economische Projecten dat de gemeente vorig jaar na het uitbreken van de coronacrisis in het leven riep. Het fonds bevat nog €101.500,- van de oorspronkelijke €150.000,- die in het fonds werd gestoken. Vanuit het rijk heeft de gemeente tevens €10.000,- ontvangen ter compensatie van extra uitgaven voor dorpshuizen. "Het gaat dan om kwijtschelding van huur en het compenseren van tegenvallende inkomsten uit horeca en zaalverhuur. Hiermee komt het totale budget voor deze regeling op €111.500,-."

Aanvragen kunnen volgens de gemeente via het digitale aanvraagformulier worden ingediend om voor behandeling in aanmerking te komen. "Dit heeft te maken met specifieke informatie die noodzakelijk is voor behandeling." Aanvragen worden volgens de gemeente op volgorde van binnenkomst behandeld. Het beschikbaar komen van de gelden komt voort uit besluitvorming in de gemeenteraad; de raad ging vorige week akkoord met een voorstel van het college om het fonds ook open te stellen voor stichtingen, verenigingen en maatschappelijke instellingen op Texel.

Volgens het college hebben clubs en verenigingen meestal niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld op de NOW-regeling een beroep te doen, omdat ze geen medewerkers in dienst hebben. "Het is wel belangrijk dat zij heelhuids door de crisis heen komen." Tijdens de raadsvergadering liet burgemeester Uitdehaag weten dat de hoofden momenteel bij elkaar worden gestoken een terugkeer naar de oude situatie voor te bereiden; dat zal ook nog de nodige inspanningen vergen.