Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Water

In deze column sta ik nog één keer stil bij een voor ons eiland belangrijk onderwerp dat de laatste tijd volop in de spotlight staat; water, nu ik in veel gesprekken heb ervaren dat deze periode er ook één is van bewustwording. Bewustwording van zaken die we tot voor kort heel gewoon hebben gevonden, waaronder het drinkwater. Het is ook een hot topic waarin heel veel gebeurt. Van het nieuws dat het kankerverwekkende GenX in het drinkwater in ons land is aangetroffen tot het bericht dat er op Texel gratis watertappunten worden geplaatst. Over water gesproken, wist jij bijvoorbeeld dat…


… het drinkwater op Texel komt helaas al heel lang niet meer uit onze duinen. Maar wist je dat het uit Nieuwegein komt? Dus waar ons eiland eerst befaamd was voor ons heilzame water en er vele boten bij ons aanmeerden voor ons heerlijke water, halen we ons drinkwater nu helaas van heinde en verre.


Of wist je bijvoorbeeld dat... er bij sommige waterzuiveringsbedrijven zestig man personeel dagelijks onderzoekt wát er in het drinkwater zit. Want hoewel ons land, naar verluidt, vrij schoon drinkwater heeft, is inmiddels ook algemeen bekend dat er chloor, virussen, bacteriën, cysten, medicijnresten, parasieten en gevaarlijke chemische verontreinigingen in ons drinkwater zitten. Ik kan me indenken dat je de vorige zin nog een keer moet lezen, want dat is nogal wat. Terwijl de manier waarop dit ín het drinkwater komt bijna dagelijks zichtbaar is. Van de fabriek die tevolon maakt voor het ziekenhuis en waar bij de afgifte van de loosvergunning een 'fout’ is gemaakt met alle gevolgen van dien voor het drinkwater tot de manier waarop we omgaan met de productie van ons eten. Voor ons eilanders is het bijna 'normaal' als je de boer het land op ziet rijden om biociden te gaan sproeien. Wellicht doe je nog snel de ramen dicht, omdat je hebt gelezen dat ook de lucht giftig is, maar daar stopt het veelal mee. Terwijl onderzoek inmiddels heeft uitgewezen dat biociden die door boeren worden gebruikt alzheimer veroorzaken. En ja, ik ben voor de boeren.


Ik ben daarnaast ook voor een goede gezondheid. Wellicht staat het Amerikaanse proces tegen RoundUp nog op je netvlies, waar een onkruidverdelger miljarden kreeg omdat hij kanker had gekregen door het sprayen met RoundUp. In Nederland hebben ik en mijn collega-advocaten dergelijke claims van boeren nog niet voorbij zien komen. Terwijl er toch zeker ook hier een link gelegd zou moeten worden tussen de spray en de ziekte bij een boer. Gelukkig heeft de Duitse rechtsopvolger van Monsanto, Bayer, bij de overname ook een bedrag voor toekomstige claims betaald.


Terug naar het water. Waterzuiveringsbedrijven zijn dus druk met het zuiver houden van het drinkwater. Zo wordt thans onderzocht of het water niet met een membraam moet worden gezuiverd. Zodat je demi water krijgt waar je als waterzuiveringsbedrijf dan zelf dat wat nodig is aan kan toevoegen. Gelukkig is er daarnaast ook een beweging bij (kas-)boeren gaande die vliegjes inkopen die de insecten opeten. De natuurlijke verdelger. Thuis iets doen? Schaf een Berkey aan. Op een fijne week!


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker