Martin Kuip: "Ik kijk er naar uit regelmatig een rondje te rijden."
Martin Kuip: "Ik kijk er naar uit regelmatig een rondje te rijden." Foto: Jeroen van Hattum

Hopelijk wat vaker op pad met motor

Vertel eens wat over je zelf en over je achtergrond?

Mijn naam is Martin Kuip en ik ben 49 jaar oud. Samen met mijn ouders en broer ben ik opgegroeid op het buurtje Rio, net buiten De Cocksdorp. Mijn moeder woont daar nog steeds, dus ik kom daar nog regelmatig. Tegenwoordig woon ik al 23 jaar samen met mijn vrouw Esther net buiten De Cocksdorp op de Oorsprongweg. Onze twee meiden, Selina en Melanie, zijn hier ook opgegroeid, maar zij wonen ondertussen al op zichzelf. Wij wonen hier prachtig en we hebben hier heel fijn kunnen boeren.



Hoe ben je in de bollen terecht gekomen en wat heb je daar gedaan?

Het werken in de bloembollen (keizerskronen) begon in 1986 als een zomerbaantje bij Nico Bakker en Marijke Palm. Na een aantal jaren werkzaam te zijn in het bedrijf, kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en taken.

Kans gekregen voor mezelf te beginnen in de vaste planten

Nico en Marijke hebben mij uiteindelijk de kans geboden om voor mezelf te beginnen in de vaste planten. Ik mocht hier hun land en schuur voor gebruiken, waardoor ik hen ook ’s zomers zou blijven helpen. Na een aantal jaar is Nico helaas overleden, waarna ik het bedrijf voortzette met zijn vrouw. In 2002 hebben Esther en ik het bedrijf in zijn geheel overgenomen.

Na jaren de bollen op de knieën te hebben gerooid met de hulp van scholieren, heb ik een machine ontworpen die het werk vergemakkelijkte. Na bijna 35 jaar in de bollen gezeten te hebben, hebben wij besloten om dit hoofdstuk af te sluiten. Hoe we verder gaan met het bedrijf is nog niet helemaal duidelijk. We hebben allerlei plannen, maar nog niks concreets. Eerst gaan we de teelt die we nu hebben helemaal afbouwen, dus voorlopig zijn we nog te vinden op de Oorsprongweg.



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Vroeger was dat makkelijker, omdat ik alleen op zondag een vrije dag had. Vaak deden we ’s zondags iets leuks samen met het gezin. Zo wandelden we veel in De Slufter, De Muy of het bos en gingen we regelmatig naar Ecomare. Nu we met het bedrijf in de huidige vorm gaan stoppen, krijgen we meer vrije tijd. Hoe we dit precies gaan invullen, weet ik nog niet. Wel vind ik het heerlijk om er even met de motor of de caravan tussenuit te gaan. Ik heb onlangs een andere motor aangeschaft, dus ik kijk ernaar uit om regelmatig een rondje te rijden.



Een paar jaar geleden schreef je een kinderboek, hoe werd dat ontvangen?

Het boek - Jorrit en de jacht op de kopie - is geschreven voor kinderen vanaf 12 jaar. Dit is een leeftijdsklasse die niet meer veel leest. Ik was dus erg benieuwd hoe het verhaal ontvangen zou worden en of mensen het boek überhaupt zouden lezen. Gelukkig heb ik heel veel leuke reacties ontvangen van mensen die het boek hebben gelezen. Ik heb zelfs een bericht ontvangen van een jongen uit Friesland die het boek heeft gebruikt voor een boekendoospresentatie. Dit was natuurlijk geweldig om te horen. Ook wordt het boek regelmatig uitgeleend in de bibliotheek. Ik had dit allemaal totaal niet verwacht, dus ik ben hier erg blij mee.


Komen er nieuwe boeken?

Dat vind ik een lastige vraag, omdat we nu nog druk bezig zijn met de afronding van het bedrijf. Wel ben ik regelmatig aan het bedenken wat Jorrit allemaal mee zou kunnen maken in het tweede deel, maar het schrijven is er nog niet van gekomen. Wie weet, als ik straks weer meer tijd heb, dat ik het boek ook daadwerkelijk ga schrijven. Ik sluit zeker niks uit, want de ideeën zijn er wel.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen vind ik de mensen gezellig, open en eerlijk. De mensen maken gauw een praatje met elkaar en daar houd ik van.



Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dan kom ik toch weer uit op de gezelligheid, openheid en eerlijkheid van de Texelaars. En natuurlijk vind ik ook dat de TESO moet blijven.


Wat zou er op Texel anders mogen?

De verlichting in het buitengebied zou voor mij weer terug mogen komen, omdat ik denk dat dit veiliger en overzichtelijker is.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Er zou meer aandacht moeten komen voor de huisvesting van de Texelse jeugd, zodat zij hier gemakkelijker kunnen blijven wonen of terugkomen op Texel.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De lieden die zich hard hebben gemaakt om het fietspad van Ceres open te houden. Het is geweldig hoe zij gestreden hebben tegen die stugge, onwillige ambtelijke molen. Vooral die actie met de keien was geweldig.



Hoe heb je het afgelopen jaar met corona beleefd?

Natuurlijk zou ik liever willen dat het er niet was, maar wij hebben met kleine aanpassingen de werkzaamheden in de zomer gewoon kunnen voortzetten. Waar we vorig jaar nog regelmatig met vrienden afspraken, is dat nu natuurlijk een stuk minder. Wij zijn de coronaperiode tot nu toe goed doorgekomen, dus ik vind niet dat wij mogen klagen.



Hoe kijk je tegen toerisme aan?

Noodzakelijk, maar ik ben heel blij dat er een discussie tot stand is gekomen over het aantal bedden en dat er is besloten dat er niet meer bedden bij mogen komen.


Wat doe je over 5 jaar?

Dat vertel ik over 5 jaar, haha. Nee, ik heb geen idee. Ik hoop dat ik dan vaak met de motor op pad ben geweest.



Wie zou je graag in de volgende Eiland Van willen zien?

Ik zou graag Minne Goënga van de Spar en de slagerij uit Den Hoorn in de volgende Eiland Van willen zien. Hij is de schoonvader van mijn jongste dochter. Minne heb ik leren kennen als een leuke vent met heel veel kennis over zeer uiteenlopende zaken.