De toegang van de Kogerstraat, gezien vanaf de Akenbuurtsweg.
De toegang van de Kogerstraat, gezien vanaf de Akenbuurtsweg. Foto: Jeroen van Hattum

"Aanpassing voldoet niet aan normen"

“Realiseer binnen zes maanden een toegang naar de Kogerstraat die voldoet aan de CROW-normen voor erftoegangswegen”, bepaalde de gemeenteraad op 20 januari tijdens de raadsvergadering.

Het raadsbesluit van 20 januari leidde op 12 februari tot een aangepast ontwerp voor een inritconstructie die in de Kogerstraat op de kruising met de Akenbuurtsweg in Den Burg moet komen, maar tot hun verbijstering zagen bewoners van de Kogerstraat een aangepast ontwerp dat niet aan de CROW-normen (normen voor wegen) voldoet. Sterker; het aangepaste ontwerp lijkt vrijwel haaks te staan op het herinrichten van de Kogerstraat tot een erftoegangsweg (woonstraat) waar verkeersstromen ontmoedigd worden.


Het gaat om een inritconstructie die op de kruising moet aangeven dat de Kogerstraat een erftoegangsweg is waar een maximale snelheid van 30 km per uur geldt. Een soortgelijke constructie is onder meer te vinden op de kruising van de Bernhardlaan en de Drijverstraat in Den Burg. De grootste pijn zit in de breedte van 18,5 meter die in het aangepaste ontwerp voor de inritconstructie is opgenomen. Volgens Harry de Porto, Irene Drijsten en Ireen Boekel van de Kogerstraat is die breedte in strijd met de CROW-normen (normen waar een weg aan moet voldoen). Volgens de CROW-normen is de draaicirkel voor het verkeer op een kruising bepalend voor de breedte van een erftoegangsweg en dat zou bij de Kogerstraat op maximaal 12 meter neerkomen.


Als de 18,5 meter in de praktijk zou worden uitgevoerd, komt er volgens de omwonenden een inritconstructie die eerder een aantrekkende werking op verkeer door de Kogerstraat zal hebben dan een ontmoedigende werking. Gewezen wordt op de inritconstructie van de Wagemakerstraat als voorbeeld hoe een goede inritconstructie van een erftoegangsweg eruit ziet.


De bewoners hebben de indruk dat bij het aangepast ontwerp voor de Kogerstraat rekening is gehouden met vrachtwagens, terwijl het helemaal niet de bedoeling is dat er vrachtverkeer over erftoegangswegen rijdt (tenzij het bestemmingsverkeer is). Dat moet de veiligheid van fietsers en voetgangers op een erftoegangsweg ten goede komen. De Porto wijst erop dat vrachtverkeer naar Den Burg aan de noordoostelijke kant al zowel via de Waalderstraat, Spinbaan en Maricoweg Den Burg binnen kan rijden en niet via de Kogerstraat mag gaan. De omwonenden zetten kanttekeningen bij een opmerking in een raadsinformatiebrief van 12 februari (met het aangepast ontwerp) dat doorstroming op de Akenbuurtsweg belemmerd zal worden door afslaand verkeer dat de Kogerstraat in rijdt. Volgens de bewoners zal het doorgaand verkeer weinig last hebben van afslaand verkeer als het in de praktijk daadwerkelijk wordt ontmoedigd om vanaf de Akenbuurtsweg de Kogerstraat in te rijden. "De beste doorstroming vindt plaats als er geen afslag is en de eennabeste oplossing is als er weinig verkeer afslaat." Volgens de bewoners ontbreken in het aangepast ontwerp aan één zijde inritblokken en wordt de helling van die blokken niet vermeld. Het aangepaste ontwerp is volgens hen ook niet volledig, omdat een voetpad dat langs de Akenbuurtsweg gaat komen (bij de reconstructie) in het ontwerp niet op straat doorloopt. De buurt heeft opnieuw bij de politiek aangeklopt om naar een oplossing te kijken. Bewoners hebben ook zelf een ontwerp voor de inritconstructie gemaakt dat op basis van de CROW-normen is ontworpen.