Stado Hamer waardeert Texel nog altijd
Stado Hamer waardeert Texel nog altijd Foto: Aangeleverd

"Ik miste Texel wel in het begin"

Stado Hamer (50) woonde vroeger op Texel, maar woont inmiddels al enige tijd aan de overkant waar hij bij de televisie werkt.


Hij is geboren in Den Burg, boven de winkel van Moerbeek. Hij is de zoon van Ruud en Arina Hamer. “Ik heb het eigenlijk heel erg naar mijn zin gehad op Texel, ik had daar veel vrienden je kon zo naar het strand toe en ik vond het eigenlijk heel fijn daar.” Hij was in zijn jeugd onder meer veel bezig met voetballen, hij speelde bij SV Texel. “Het was altijd leuk om met z’n allen naar de overkant te gaan. Ik vond dat ontzettend leuk altijd, maar op een gegeven moment kreeg ik toch ook andere interesses erbij.”

Hilversum

Rond zijn zeventiende verliet hij Texel voor Hilversum. Hij begon daar eerst aan de opleiding ‘Videcom' die hij bijna een jaar volgde. “Ik wist wat ik wilde qua werk, namelijk in de media werken. Het was niet zo dat ik hoe dan ook Texel wilde verlaten, maar qua werk was het gewoon heel lastig te combineren. Van Hilversum naar Texel is niet heel makkelijk om dat elke dag te rijden, daarnaast heb ik ook geen tijden van 9 tot 5. Mijn uren wisselen, waardoor ik soms tot laat bezig ben.”


Hij werkt nu bijna 15 jaar op freelance basis als video-editor wat hem uitstekend bevalt. Hij houdt zich vooral bezig met schakelen en monteren van televisieprogramma's. Zo is hij onder meer aan het werk bij The Voice of Holland, talkshows en sportwedstrijden voor ESPN. “Ik kan nu gewoon mijn eigen tijden invullen en dat vind ik eigenlijk ontzettend fijn. Alleen toen de eerste lockdown kwam had ik vier maanden geen werk, gelukkig is dat nu wel het geval en daar ben ik blij mee.”


Geen moment spijt gehad om Hilversum te verlaten

Hij woonde na zijn vertrek van Texel eerst 26 jaar in Hilversum, inmiddels woont hij al zeven jaar in Obdam. “In Hilversum zat je toch hutje mutje op elkaar. Ik vond het daar wel leuk, maar op een gegeven moment ging ik een dagje naar Midwoud toe. Toen dacht ik, kan ik hier niet in de buurt wonen. Je zit vanaf hier zo op Texel en met een half uur ben ik in Amsterdam. Nu woon ik in Obdam. Er waren collega’s die tegen mij zeiden: waarom ga je weg uit Hilversum, je zit daar zo dicht bij je werk, maar ik voel me hier gewoon heel erg op mijn gemak. Eigenlijk heb ik er geen moment spijt van gehad om Hilversum te verlaten.” Het leven aan de overkant is voor hem gericht op werk, maar hij heeft er ook vele vrienden en kennissen, daardoor voelt het voor hem vertrouwd aan de overkant. Wel heeft hij nog een chalet staan op De Bremakker, waar hij regelmatig te vinden is. Samen met Marco van Sambeek verzorgt hij ook af en toe quizzen op Texel.

Missen

Toen hij in Hilversum woonde keek hij er altijd naar uit om weer naar Texel te gaan. “Ik miste Texel eigenlijk wel altijd in het begin, ik zei steeds tegen collega’s, ik ga lekker naar Texel toe, toen waren zij eigenlijk best wel jaloers. Kijk, ik heb hier toch familie en vrienden wonen en die mis ik nu ook wel. Toen mijn neefjes Aron en Tijn nog klein waren miste ik Texel ook wel eens. Nu gaan zij beide ook hun eigen kant op.”

Na een aantal jaren aan de overkant wonen, zijn er voor hem wel verschillen tussen Texel en de vastewal. “Op Texel hoef ik niet te werken en aan de overkant wel. Verder zijn de mensen op Texel wat gemoedelijker, al moet ik eerlijk toegeven, hier in de Kop van Noord-Holland is een beetje dezelfde mentaliteit als op Texel en dat vind ik ook fijn.”

Toerisme

“Kijk, het was op Texel altijd al toeristisch, maar het wordt er nu wel drukker naar mijn idee. Als je van de zomer zag, het wordt steeds drukker hier, maar voor mij is Texel nog steeds de plek. Hier kan je lekker uitwaaien, ik vind het heerlijk om op Texel te zijn en ik heb hier toch een beetje het vakantiegevoel. Ik voel me heel erg thuis op Texel, ik hoef hier ook eigenlijk niks te doen, want al mijn werk zit aan de overkant en dat is lekker aan het zijn op Texel.”

In de toekomst zou hij het ontzettend mooi vinden om terug te keren naar zijn geboorte-eiland. "De behoefte is er zeker, alleen met het werk dat ik nu doe, ziet het er nog niet naar uit dat het de komende jaren gaat gebeuren. Het is gewoon te lastig qua afstand, maar ik houd nog steeds enorm van het eiland.”


Dirk Kalverboer