Zonnepanelen op strandslagen is één van de opties.
Zonnepanelen op strandslagen is één van de opties. Foto: Johan Habing

Onderzoek naar zonnepanelen

De raad heeft ingestemd met het doen van onderzoek naar de mogelijkheden om zonnepanelen op de parkeerterreinen van strandslagen neer te zetten.

Een meerderheid van VVD, GroenLinks, PvdA, D66 en CDA stemde voor het voorstel van de VVD en mede-indiener GroenLinks om onderzoek te doen. Texels Belang, Fractie Koot en Texel 2010 stemden tegen.


Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre het haalbaar is om bij de parkeerterreinen panelen neer te zetten en energie op te wekken. Idee is volgens de VVD dat auto’s koel onder de panelen kunnen staan, terwijl tegelijkertijd zonne-energie wordt opgewekt.


Het voorstel leverde tijdens de raadsvergadering discussie op. TB, Fractie Koot en Texel 2010 hadden het voorstel (verwoord in een amendement) liever als motie of initiatiefvoorstel gezien dat eventueel op een later moment zou worden ingediend. Ze waren wat verrast dat het voorstel op de dag van de raadsvergadering op tafel werd gelegd.


De VVD had van het voorstel een amendement gemaakt, zodat er tijdens de raadsvergadering een beslissing kon worden genomen.

De partij doet voor het idee een beroep op geld dat over is gebleven doordat een project met zonnepanelen in De Tuunen niet doorgaat en een project met zonnepanelen op het parkeerterrein tegenover het gemeentehuis in Den Burg vertraging heeft opgelopen. Dan gaat het om een bedrag van €109.000,- dat nog beschikbaar is op een krediet van € 264.000,- dat de raad eerder voor zonnepanelen beschikbaar had gesteld.


Dat geld wordt volgens het aangenomen amendement nu ingezet als voorbereidingskrediet om via externe inhuur van expertise en in samenwerking met lokale energiepartners en deskundigen dit jaar een uitgewerkt plan voor de realisatie van zonnepanelen bij strandslagen op te stellen. In het amendement van de VVD werd het parkeerterrein bij paal 17 als mogelijke optie genoemd, maar het onderzoek moet verder uitwijzen wat de beste locatie zal zijn.