Stembureaus in De Cocksdorp en Den Burg twee dagen langer open

De stembureaus in De Cocksdorp en op het gemeentehuis in Den Burg zijn in maart tijdens de landelijke verkiezingen drie dagen in plaats van één dag geopend.

Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag woensdag weten tijdens de raadsvergadering. De extra openstelling komt voort uit het naleven van de coronamaatregelen. De verkiezingen worden gehouden op woensdag 17 maart; de stembureaus op het gemeentehuis en in De Cocksdorp zijn ook op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart van 7:30 tot 21:00 uur geopend. De twee extra dagen zijn volgens de Kiesraad vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Elke gemeente in Nederland heeft de mogelijkheid een paar bureaus twee dagen extra open te laten zijn.

Er zijn over vier weken meer aanpassingen van kracht bij de parlementsverkiezingen. Texelaars van 70 en ouder kunnen ook per post hun stem uitbrengen en het is mogelijk met drie in plaats van maximaal twee machtigingen naar het stembureau te gaan. Wie het niet vertrouwt om zelf naar een stembureau te gaan, kan dus een ander machtigen zijn of haar stem uit te brengen.

Het college bespreekt volgende week welke locaties op Texel dienst gaan doen als stembureau. Die worden ingericht op de 1,5 meter afstand, er komt ventilatie en er komt in elk stemlokaal een extra lid dat toezicht houdt op de coronamaatregelen. Burgemeester Uitdehaag liet weten dat circa 180 Texelaars zich hebben gemeld om een stembureau te bemensen. De gemeente heeft van de week de stempassen verzonden.



Korte toelichting; de verkiezingen waren woensdagavond aan de orde in de raadsvergadering, vandaar de vraag. Tijdens de raadsvergadering is gemeld (door de burgemeester) dat in De Cocksdorp en op het gemeentehuis in Den Burg drie dagen lang (maandag 15-woensdag 17 maart) een stembureau geopend zal zijn, dat mensen boven de 70 jaar ook per post kunnen stemmen, dat je nu namens drie ipv twee mensen gemachtigd kunt worden, dat zich circa 180 vrijwilligers voor de stembureaus op Texel hebben aangemeld, dat de stemkaarten verstuurd zijn en dat er een paar wijzigingen zijn in de locaties van de stembureaus ivm de coronamaatregelen.

Texelaars van 70 jaar en oyder