Ter illustratie: een vaccinatie in de bovenarm.
Ter illustratie: een vaccinatie in de bovenarm. Foto: Aangeleverd

Vaccinatie tegen virus

"Prikken op Texel, wie begrijpt het nog?", is een vraag die Marjon Dusée-Jens uit Oudeschild opwerpt. Vooral de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar komt er volgens haar ingezonden brief niet goed vanaf.

De coronapandemie houdt ons al bijna een jaar in zijn greep. We hebben al heel lang de kinderen en kleinkinderen niet gezien. Wij houden ons namelijk al die tijd aan de geldende maatregelen: geen onnodige verplaatsingen, geen feestdagen en niet meer dan het aantal toegestane personen bij elkaar. Dus sinds begin maart zijn we niet naar de overkant gegaan, voor onszelf en om verspreiding te voorkomen. Texel is prachtig dus dat was niet echt een straf.

Na lang wachten lezen we in de krant wie wanneer waar geprikt gaat worden. En dit gaat mijn begrip echt te boven. Mijn man is 75+, hij wordt binnenkort opgeroepen om op het eiland te worden geprikt door de GGD. Ik ben wat jonger en val onder de leeftijdscategorie 65-75 jaar. Dat is een van de weinige categorieën die naar de overkant zou moeten want “er is onderscheid gemaakt tussen 65- en 65+ omdat AstraZeneca niet geregistreerd is voor boven de 65 jaar. Dat betekent dat de GGD verantwoordelijk is voor de 65-plussers en dan gebeurt het vaccineren via een centrale prikpost.” Wat 65+ dan wel krijgt ingespoten staat er niet bij vermeld.

Als ik het zo doorlees, kleeft er een enorm risico aan enten van 65-75 jarigen op het eiland wat vervalt boven de 75 jaar. Immers, vanaf die leeftijd kan het wel door de GGD op het eiland. Snapt u het? Het geheel doet mij ernstig twijfelen of ik mij wel zal laten enten. Immers, naar de overkant gaan op welke manier dan ook, zorgt voor de zo sterk afgeraden onnodige verplaatsingen. Als dat nu niet erg zou zijn hebben wij bijna een jaar lang ons gezin voor niets moeten missen. Stel dat ik naar Alkmaar zou moeten met het openbaar vervoer dan houdt dat in: met Texelhopper (als hij tijdig gaat) naar de boot, de boot op, aan overkant de boot af, naar de bus, naar het station, naar een bus. Heen ben je ruim 2 uur onderweg en terug nog langer. Met de tijd die het entproces duurt ben je hele dag op stap. Is het niet veel coronabewuster en ook simpeler als de GGD ook naar het eiland komt voor 65-75 jarigen? Of lopen we dan een enorm medisch risico waarvoor wij alleen maar aan de overkant kunnen worden gevaccineerd? Kan ik beter wat jaartjes wachten tot ik 75 ben en dan veilig op het eiland geënt kan worden? Wie gaat het mij uitleggen?

Een bijkomende vraag is: hoeveel 65-75 jarigen zijn er op Texel? Ik heb begrepen dat Texel ongeveer 3400 inwoners ouder dan 65 jaar heeft. Hoeveel vallen daarvan onder de groep 75+ en niet mobiele 65+ers? Dus hoeveel 65-75 jarigen stuur je eigenlijk naar de overkant met alle risico’s van dien? Vooralsnog twijfel ik ernstig of ik gehoor zal geven aan de oproep. En heb er spijt van dat wij ons zo aan de geldende voorschriften hebben gehouden. Immers, we kunnen volgens GGD gewoon rond gaan dwalen naar de overkant!

Gezien het bovenstaande doe ik een dringend beroep op Overheid, RIVM, GGD, Gemeente of welke verantwoordelijke organisaties dan ook: doe verstandig, vaccineer de groep van 65-75 jarigen ook op Texel in de sporthal. Daar kan ik op mijn fiets naar toe en kan me houden aan de tot nu toe zo belangrijke coronamaatregelen.