De TXL sporthal aan de Emmalaan in Den Burg.
De TXL sporthal aan de Emmalaan in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Vijf minuten eerder is natuurlijk niet erg"

De GGD begint volgende week met het inrichten van de TXL sporthal in Den Burg als prikpost. Er komen vijf zogeheten 'vaccinatielijnen', zodat er vanaf zaterdag 27 februari telkens vijf Texelaars tegelijk een vaccinatie tegen het virus kunnen krijgen.

De procedures in de Texelse prikpost zijn volgens een woordvoerder van GGD Hollands Noorden hetzelfde als bij de centrale vaccinatielocaties in het land. Iemand krijgt een oproep voor de prikpost, waarna er bij het callcenter van de GGD een tijdstip kan worden afgesproken. De eerste uitnodigingen voor Texel vallen volgens de woordvoerder vanaf zaterdag op de mat. "Dat gebeurt gespreid over meerdere dagen."


Op het afgesproken tijdstip wordt in de TXL sporthal het vaccin toegediend waarna de gevaccineerde wordt gevraagd om nog even een kwartier te blijven zitten om te zien of alles goed gaat. De GGD geeft het advies om het afgesproken tijdstip aan te houden voor een bezoek aan de prikpost. Dat moet voorkomen dat er onbedoeld wachtrijen ontstaan wanneer mensen goedbedoeld ruim op tijd aanwezig zijn. "Vijf minuten eerder dan de afgesproken tijd is natuurlijk niet erg."


Texelaars die voor de vaccinatie in de TXL sporthal worden uitgenodigd, krijgen daar het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het RIVM laat dat met de veerboot naar het eiland komen. "Net als in Alkmaar worden de vaccins bewaard in koelkasten. Dat hoeft niet diepgevroren zoals in Oss." Na het ontdooien hebben de vaccins een beperkte houdbaarheid van circa vier dagen. De GGD vaccineert van zaterdag 27 februari en met dinsdag 2 maart in de TXL sporthal mobiele en thuiswonende 80-plussers op Texel en zorgverleners uit de verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. Dinsdag 16 en woensdag 17 maart is de leeftijdsgroep van 75 tot en met 79 jaar aan de beurt. Voor de Texelse prikpost gelden dezelfde coronaregels die elders gelden. Dat betekent dat mensen die net positief zijn getest dan wel verkouden of grieperig zijn wordt verzocht thuis te blijven en een andere afspraak te maken.

Leeftijd

De prikpost in de sporthal is er specifiek voor Texelaars van 75 jaar en ouder en voor zorgverleners. Dat leidde van de week op het eiland tot kritiek van Texelaars onder de 75 jaar die eveneens voor de prikpost in aanmerking zouden willen komen. Volgens de GGD heeft de leeftijdsgrens te maken met de landelijke vaccinatiestrategie die de volgorde in leeftijdsgroepen bepaalt. "De doelgroep die nu op het eiland wordt gevaccineerd geldt als uitzondering op die strategie." Burgemeester Michiel Uitdehaag liet woensdagavond tijdens de raadsvergadering weten dat het niet de bedoeling van het Rijk is dat bepaalde leeftijdsgroepen worden voorgetrokken. Vanuit de vijf Waddeneilanden was in januari ook al bij het Rijk aangegeven dat de beoogde prikposten op de eilanden bedoeld waren om reisbewegingen te voorkomen en niet om voorrang voor bepaalde groepen te regelen.


De GGD in Friesland is afgelopen week begonnen met de vaccinaties op de Friese Waddeneilanden. Op Terschelling en Ameland wordt eveneens de grens van 75 jaar aangehouden. Op Vlieland en Schiermonnikoog is die grens bij uitzondering verlaagd naar 60 jaar vanwege het geringe aantal bewoners op die twee eilanden.