Kamervragen over andere vliegroute


Tweede Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg heeft Kamervragen gesteld aan minister Ank Bijleveld van Defensie over de gewijzigde vliegroute voor straaljagers boven de Vliehors.

Van Dijk wil onder meer van de minister weten of de wijziging kan worden aangepast zodat geluidsoverlast boven de Noordkop van het eiland kan worden voorkomen. Volgens de huidige wijziging vliegen straaljagers na een oefening boven de Vliehors in de richting van De Cocksdorp waardoor meer overlast kan ontstaan wanneer de straaljagers optrekken naar een andere hoogte.

Het Kamerlid wil weten of er gekozen kan worden voor een alternatief dat op Texel is aangedragen. Volgens dat alternatief blijven straaljagers boven de Vliehors de kustlijn van de Noordzee aanhouden, zodat ze minder dicht in de buurt van Texel hoeven te komen.

Van Dijk wil eveneens van de minister weten of zij op de hoogte is van de juridische procedure die een aantal organisaties op het eiland hebben aangespannen om de gewijzigde vliegroute alsnog van de baan te krijgen. Hij wil ook weten hoe de gemeente door het ministerie bij de wijziging betrokken is geweest en waarom er geen rekening is gehouden met geluidsoverlast boven Texel.

De gemeente liet eerder weten dat er op advies van geluidsmetingen van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord geen zienswijze was ingediend toen de ontwerpbeschikking voor de nieuwe route ter inzage lag. Die lezing werd bevestigd door de omgevingsdienst. De gemeente haakte later wel aan bij de groep die een juridische procedure heeft aangespannen tegen de wijzing.

Van Dijk wil ook weten in hoeverre de juridische procedure afhankelijk is van de Crisis- en Herstelwet. Het college liet eerder in antwoorden op vragen van Texels Belang weten dat de gemeente op basis van de Crisis- en Herstelwet geen beroep in kan stellen (en daardoor ook geen bezwaar kan maken) tegen een besluit van een tot de centrale overheid behorend bestuursorgaan, indien dat besluit niet is gericht tot die gemeente.