Anders bekeken...

Keigoed..


De vorst brengt veel goeds, vroeger zei mijn moeder al: "Hup, schaatsen, ijs is gezond!” En zo is het ook. In combinatie met de zon brengt het een vrolijk gevoel teweeg. De prachtigste plaatjes komen voorbij op Facebook, op tv, de Elfstedentochtkoorts met de verhalen van vroeger, glorieus! Ik liep met schoonmoeder Lena achter diek, het was prachtig stil en zonnig weer en we genoten van de schitterende ijswereld op het Wad.

Op de ijsbaan kunnen de kinderen hun energie weer kwijt en de ouderen maken op afstand een praatje. Oh dat geluid van het ijs onder je ijzers, ik hou ervan, het is uniek.

De vorige IJstijd bracht veel stenen van groot en klein formaat op verscheidene plekken in ons land, ook op ons eiland. Bij het Eikenbossie, de OSG, op diverse plekken zie je ze nog als souvenir. Of de vorsttijd anno 2021 dat ook teweeg heeft gebracht weet ik niet maar, voor op tafel tussen de sneeuw ligt een steen, heel lief beschilderd met rode hartjes en lieve heersbeestjes. Het is een klein kunstwerk, op de achterkant staat KEITOF en een tekentje van Facebook. Een verjaardags- of Valentijnskei? Wie zal het zeggen…

Afgelopen week viste de TX 3 een joekel van een kei op, met man en macht werd deze op de heftruck weggereden. Op deze steen stond geen afzender, maar ik heb een klein vermoeden. Het moet nu maar een betere bestemming hebben, als kunstwerk in een tuin of als gedenkteken. Als we creatief zijn en omdenken kunnen we veel ten goede keren. Dat is een voordeel aan het grote nadeel wat coronatijdperk heet.


Als je een maand geleden had gezegd dat Wopke lijsttrekker zou worden voor het CDA en met Erben Wennemars de aftrap zou geven aan de actieve campagne #SamenSterkerDoorSport samen op het ijs, dan had ik je niet geloofd.

Natuurlijk kennen we Erben als de tot tranen geroerde voorvechter van de schaatssport. Maar Wopke getooid met ijsmuts, dat gaf de man van Debet en Credit toch even meer gewicht. Gewicht hebben we nodig om evenwicht te brengen in het doolhof aan protocollen en regels in dit land. Keien als Pieter Omtzigt zijn van onschatbare waarde in het zoeken naar de waarheid en de weg in de toekomst.

In Engeland genieten wij altijd van de wegen die zijn gemaakt, liever gezegd de lijnen van keien door het landschap. De drystone walls dateren van 3500 jaar geleden en heden ten dage worden ze nog net zo gemaakt. Vorig jaar zochten we stenen op de invasiestranden. Ik pak de kwast en tracht er iets moois op te schilderen. Voor Maaike, als dierbare herinnering voor altijd….



Jozien