Gemeente delft onderspit in zaak invalideparkeerplaats Den Burg

De bestuursrechter in Haarlem heeft een 86-jarige bewoonster van Jan Dirksoord in Den Burg in het gelijk gesteld. De vrouw had bezwaar ingediend tegen de weigering van een 'gehandicaptenkaart op kenteken'.

De rechter oordeelt dat de gemeente met stukken heeft onderbouwd dat de bewoonster in de meeste gevallen haar auto kan parkeren in nabijheid van haar woning. "De kans bestaat echter dat zij geen plek kan vinden, bijvoorbeeld in het hoogseizoen als de parkeerdruk hoger is. Verweerder heeft terecht geconcludeerd dat er geen parkeerprobleem is in de wijk, maar heeft de gevolgen voor de eiseres in het geval dat er toch geen parkeerplaats vrij is onvoldoende betrokken in zijn belangenafweging. Verweerder heeft niet getoetst of van eiseres gelet op haar persoonlijke omstandigheden kan worden gevraagd in dat geval toch verder te lopen. Dit klemt des te meer omdat eiseres slecht ter been is en een rollator gebruikt. Voorts is de verwachting dat eiseres gelet op haar hoge leeftijd steeds slechter zal kunnen lopen. De rechtbank acht het uitgangspunt onredelijk dat alleen van mensen die een rolstoel gebruiken niet verwacht kan worden dat zij een enkele keer verder lopen."


De rechter draagt de gemeente op een nieuwe beslissing te nemen. De gemeente heeft hiervoor zes weken. De vrouw in kwestie is al anderhalf jaar bezig met het verkrijgen van een 'gehandicaptenkaart op kenteken'. Dit werd door de gemeente afgewezen omdat de bewoonster niet voldeed aan de 'rolstoeleis'. De zogenoemde 'rolstoeleis' wordt door (bijna) geen enkele gemeente gehanteerd.