Kitty Kooger van de Hollewal kreeg een paar weken geleden haar inenting van Karin ter Steege van Omring.
Kitty Kooger van de Hollewal kreeg een paar weken geleden haar inenting van Karin ter Steege van Omring. Foto: Jeroen van Hattum

Vaccinatie bij arts, prikpost of aan overkant

Nu Texel binnenkort een eigen vaccinatiepost voor 75-plussers krijgt, rijst de vraag wie wanneer (en vooral wáár) aan de beurt is voor een inenting tegen het coronavirus. Een overzicht (dat aan verandering onderhevig kan zijn).

Jongeren onder de 18 jaar krijgen voorlopig geen vaccinatie. Dit komt volgens het Rijk omdat niet alle vaccins zijn getest op kinderen en jongeren.

18-65 jaar

Texelaars van 60 tot 65 jaar worden naar verwachting vanaf maart opgeroepen voor een vaccinatie door hun eigen huisarts op het eiland; dit gebeurt met AstraZeneca. Eerst worden de 64-65 jarigen opgeroepen en langzamerhand gaat die leeftijd volgens de artsen naar beneden. Texelaars van 18 tot 65 jaar met ernstig overgewicht (BMI van boven de 40) en thuiswonenden met het Down-syndroom worden in deze ronde eveneens door de huisarts meegenomen.

Overige Texelaars van 18 tot 60 jaar mét een medische indicatie (de precieze criteria zijn nog onduidelijk) worden vanaf maart uitgenodigd en gevaccineerd door de eigen huisarts. "Dit gebeurt stapsgewijs vanwege de beperkte beschikbaarheid van vaccins in Nederland." Texelaars van 18 tot 60 jaar die géén medische indicatie hebben, kunnen vanaf mei worden gevaccineerd met AstraZeneca bij een priklocatie van de GGD aan de overkant.

65-75 jaar

Texelaars van 65 tot 75 jaar die niet mobiel en thuiswonend zijn, kunnen eveneens thuis een prik van de huisarts krijgen. Dat wordt Moderna. Texelaars van 65 tot 75 jaar die mobiel en thuiswonend zijn, krijgen een vaccinatie bij een prikpost van de GGD aan overkant.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 65-minners en 65-plusser omdat AstraZeneca niet geregistreerd is voor boven de 65 jaar. Dat betekent dat de GGD verantwoordelijk is voor 65-plussers en dan gebeurt het vaccineren via een centrale prikpost.

75 jaar en ouder

Texelaars van 75 jaar en ouder die mobiel en thuiswonend zijn komen in aanmerking voor een bezoek aan de aanstaande prikpost van de GGD op Texel. Zij worden uitgenodigd daar langs te komen. Texelaars van 75 jaar en ouder die niet naar de prikpost op Texel kunnen komen en thuiswonend zijn, krijgen thuis een prik van de huisarts. Dat wordt Pfizer. Sommige Texelaars (80-plus) hadden al een uitnodiging vanuit de GGD in Alkmaar ontvangen, anderen nog niet. In alle gevallen kan die volgens de huisartsen worden genegeerd en kan er een (nieuwe) uitnodiging voor de prikpost op Texel worden afgewacht.

Anders

Bewoners van verzorgingshuizen/verplegingshuizen dan wel beschermd of gezinsvervangend wonen op het eiland krijgen een vaccinatie door de organisatie waar ze onder vallen (bijvoorbeeld Omring of 's Heeren Loo). Het kan ook zijn dat de vaccinatie wordt gegeven door een mobiele prikpost die gecoördineerd door de Huisartsenpost in Den Helder. De meeste van deze prikken zijn al gegeven of staan zeer binnenkort ingepland. In de meeste gevallen gaat het om Pfizer.

Medewerkers in de acute zorg (inclusief de huisartsen) hebben sinds 15 januari hun eerste - en in sommige gevallen - tweede vaccinatie ontvangen. Overige zorgmedewerkers kunnen gevaccineerd worden in de vaccinatieronde voor 75-plussers op het eiland. De huisartsen wijzen erop dat de vaccinatiestrategie geregeld aan verandering onderhevig is.